Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for lørdag den 17. september

Af Jens Alstrup


Kyiv: Den ukrainske fremgang fortsætter, men i lavere tempo. Det er almindeligt, kan I læse. Kampe i Kherson by? Eller … ? Ja, måske. Og så en sær dansk støtte til Rusland.

1 Dagens kampe

2 En mærkelig profil

3 Reportagerejse i Ukraine

1 DAGENS KAMPE

Den ukrainske hær rykker fortsat frem ind i Kharkiv-, Lukhans- og Khersonkregionerne. Slet ikke med samme tempo, som under starten af den store offensiv. De mekaniserede enheder i nord, er givetvis ved at blive serviceret, repareret og soldaterne skal restituere. Pens. brigadegeneral Michael Hesselholt Clemmesen, har skrevet en interessant artikel om netop dette og brugen af kampvogne. Det er ikke mange måneder siden, at mange mente, også jeg, at kamvognen var blevet en slags dinosaur, men det er ingenlunde tilfældet, når blot en række betingelser er opflydt.

Fra Siversk i nordøst og ned til Avdiivka, også i øst, har russerne også i dag, angrebet frontalt med deres infanteri. Og de er også i dag, slået tilbage. Russisk artilleri har også været aktivt i dag. Det er en gentagelse af de sidste efterhånden mange dage.

I Kherson by, blev en fabrik, brugt som depot for russerne, sprængt i luften, formentligt af partisaner. Kort efter, blev der skudt fra et pansret køretøj inde i byen. Hurtigt var der rygter om kampe, men måske er det blot optagelser til russisk propaganda tv. Rygterne går hurtigt! Det kan udelukkes, at kampene er med regulære ukrainske tropper, for nok er det rykket frem i dag, men dette var langt inde i Kherson by. Om det var kampe med partisaner, kan ikke helt udelukkes.

Depot: https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1571187410934939648?s=20&t=mS2kqYt-a_WJbRKDYsifqQ

Kampe (måske): https://twitter.com/bayraktar_1love/status/1571209675743399936?s=20&t=mS2kqYt-a_WJbRKDYsifqQ

Så alt i alt ser det fortsat positivt ud. At offensiven er stoppet op, er naturligt. Om et par uger, skulle de være klar igen, og det passer godt med, at de nye leverancer af nyt udstyr og ammunition ankommer fra USA. Det gode ved USA er, at de har en fantastisk åbenhed i deres oplysninger. Man kan bare gå ind og se, hvad de har bevilget og hvad de har leveret. Det hele står på åbne kilder. Eller, næsten det hele.

Til sidst, så ser det ud til, at de Russisk Ortodokse Kirke er i færd med at tage et dybt fald i befolkningens støtte. Det er i den grand i kirke, der går meget op i jordisk guld og magt, og jeg håber, at det er årsagen.

2 EN MÆRKELIG PROFIL

I dag var Klaus Riskær Pedersen gæst i ”Bagklog” på P1. Altid lyder han meget tænksom, fornuftig osv. Men altid er der noget galt. Som man så i dokumentaren fra DR-TV om Riskærs vej til ikke til komme ind i Folketinget, hvor alt er fryd og gammen, lige indtil en af kandidaterne gør et fejltrin iflg. Riskær. Der fregnede han fuldstændigt ud. Et interessant studie i den type mennesker, der efter min opfattelse, har særlige evner til en slags alternative indkomster. De kan sælge sand i Sahara og når en interessekonflikt opstår, skyr de ingen midler for at opnå egne mål. Tro mig. Da jeg var teenager måtte vi flytte konstant fra hus til hus med fogeden i hælene, pga. konkursrytteri. Jeg kender typen helt ind til det inderste af knoglerne og alle alarmer tændes i mig.

Riskær har et blødt punkt om Putins Rusland. På hans program ”Fredagsbaren” på Radio24syv, var han den vanlige, joviale Onkel Klaus. Samtaler i stil med: ”Nå, har du fået en hund!? Ja, jeg er også så glad for min og man binder sig jo til dem …”, var der en del af. Hyggesnak og 80’er musik. Men når der var noget kritisk om Rusland, så skiftede det helt karakter. De der sanktioner var noget pjat. De virkede ikke. Jamen, man måtte jo forstå Rusland. Der var simpelthen noget galt her!

Her skal man forstå, at Klaus Riskær Pedersen var ”gud” tilbage i 80’erne. Det var den gang, at Handelshøjskolens Cand. Merc studerende på stribe, etablerede investeringsselskaber og fik godtroende danskere til at følge med. De kørte især i Porscher, som oftest blev købt hos en forhandler i Køge, der senere blev dømt for en enorm svindel med registreringsafgifter på netop disse Porscher. Guldflipperne, blev de kaldt, og Riskær var den største af dem alle.

I det mindste 3 gange, har samfundet prøvet at lære Riskær noget om moral og andre sunde værdier, så som at overholde loven. Han fik ligefrem papir på, at det ikke var gået så godt. Første gang i Frankrig, om nogle ulovlige bogligspekulationer. Det var en ”advarsel”, sagde han, og dommen var betinget. Det havde han lært af, sagde han. Men ikke mere, end at han også fik en betinget dom for sin rolle i Accumulator Invest. Det lærte han åbenbart også af, sagde han. Hvad han helt nøjagtigt havde lært, ved jeg ikke, for i 2007 blev han dømt igen, og denne gang ikke betinget, men fik 6 års ubetinget fængsel for skyldnersvig, hvilket er oppe i den allerhøjeste ende af skalaen for den slags.

Hvorfor nævner jeg den baggrund. Jo, for jeg vil rigtig gerne høre Riskær, om det er rigtigt at han har mødt den dømte norske spion, Arne Treholt, på Cypern tilbage i de sene nuller, hvor han skulle være blevet præsenteret for nogle russiske oligarker, mens Treholt endnu var aktiv. Jeg ved det ikke. Jeg har hørt det. Det er måske forkert, men hvad der i hvert fald ikke er forkert er, at Riskær har haft sin gang i Rusland efterfølgende, og det er nok ikke udelukkende for at spise borscht, som i øvrigt er en ukrainsk ret.

Tilbage til ”Bagklog”. Her måtte vi forstå, at vi skal se at få en ordning med Putin, ikke mindst af hensyn til Ukraine. Det nytter ikke at sende våben til Ukraine! For Rusland har nemlig ikke mobiliseret endnu, må man forstå på Riskær. Ja, faktisk har Rusland ikke tabt en eneste krig nogensinde, siger ”geniet”! Javel ja! Skal jeg nævne:

1583 Nederlaget i den Livlandske krig.

1617 Den ingermanske krig.

1634 Smolenskkrigen.

1653 Aleksej I’s persiske krig.

1689 Den kinesisk-russiske grænsekrig.

1856 Krimkrigen.

1905 Den japansk-russiske krig.

1917 Første Verdenskrig

1918 Den finske borgerkrig.

1920 Den litauiske frihedskrig.

1920 Den estiske frihedskrig.

1920 Den georgisk-ossetienske krig.

1921 Den polsk-sovjetiske krig.

1996 Første tjetjenske krig.

Og mon ikke, at Anden Verdenskrig var gået noget anderledes, hvis ikke Sovjetunionen havde modtaget enorme mængder våben og materiel og særlige råvarer fra USA og Storbritannien? Tyskerne skulle ikke være rykket mange flere kilometer, før Moskva var faldet. De nåede til det sted, hvor det nu lukkede IKEA varehus ligger i Moskva.

Riskær, jeg er lige så interesseret i din bodegaekspertise om Rusland, som i at høre Lundin tale om børneopdragelse. Den er nul, men jeg vil gerne advare andre, mod at tillægge dig nogen sandhedsværdi overhovedet om det emne.

3 REPORTAGEREJSE I UKRAINE

Endnu en gang mange tak for jeres fantastiske støtte! Husk, at det er en stor hjælp, at I dele mine opslag. Jo flere der kan få adgang til at læse mine opslag, jo bedre.

I morgen drager jeg mod syd. 400 km. er der til Mykolaiv. Motorcyklen er klar, hotel er booket. Det er i den meget, meget billige ende af skalaen og jeg får vist et kæmpe værelse for de penge!

Share This