Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for lørdag den 10. september

Af Jens Alstrup

Kyiv: Der er godt nok sket meget nu, og det er krigs- og verdenshistorie, der udspiller sig. Ukrainernes offensiver har kæmpe succes! Jeg bliver nødt til at gøre det lidt kort, for jeg har haft mange spørgsmål og fået mange spørgsmål. Glæd jer til de kommende dage! På mandag er der mulighed for at stille spørgsmål via live-video hos POV.

1 Dagens kampe

2 Offensiven ved Izium

3 De andre offensiver

4 Reaktioner i Moskva

5 Reportagerejse i Ukrainerne

1 DAGENS KAMPE

Begge kort jeg bruger, er ekstraordinært opdateret flere gange i dag og lad mig lægge hurtigt ud. Der var nærmest ingen artilleriaktivitet omkring Kherson i dag. Kun omkring fronten helt mod øst fra Siversk over Bakhmut og lidt videre, blev der brugt russiske artilleri af betydning. Lægere mod nord, fra Izium og op til Kupjansk, var der en slags normalbillede for artilleri, men her var der flyangreb fra det ellers længe fraværende russiske luftvåben. 12 flyangreb i alt, hvilket dog ikke er alverden i betragtning af, at det ukrainske luftvåben har været langt mere aktivt i dag nede ved Kherson. Et russisk Su-34 kampfly, blev skudt ned i den anledning.

Ukrainerne har også været akitve med deres artilleri. Med HIMARS på lang afstand og med almindeligt artilleri tættere på frontlinjen. Men næsten ikke ved Kherson. Tungden af kampene er virkeligt skiftet fra syd til nord. Eller i det mindste kendte oplysninger.

Ud i infanteriangreb, er det jo nærmest en tradition, at der sker frontale russiske angreb mod de ukrainske stillinger ud for Bakhmut. Det er også tradition, at de bliver slået tilbage og medfører enorme tab.

Mht. tab, lovede jeg at vende tilbage i dag med en uddybning. Det er simpelthen ikke muligt for mig, for der er sket så meget andet, og alt tager tid. Måske på mandag eller på tirsdag. Men der er også flere gennemgange længere tilbage, hvor jeg forklarer det, og der er ingen ændringer, andet end at tallet stiger og stiger.

2 OFFENSIVEN VED IZIUM

I går omkring middag. Havde den ukrainske offensiv lykkes at generobre omkring 1.000 kvadratkilometer land fra russerne. Sidst på dagen, var det omkring 2.500 og omkring middag i dag, var der 4.000. Og det fortsætter. Langt det meste tages omkring eller nord for den strategisk vigite by, Izium.

For at tage Izium, var det vigtigt at indtage Kupiansk ved Oksifloden. 60 km. fra de ukrainske stillinger. Det var næsten for vildt til at tro, men i går tog de byen helt. Ukrainerne angreb også fra syd, og fik også der lukket Izium af. Omkring 20.000 russiske tropper forsvarede området, og i selve Izium og lige ud for, var omkring 10.000 af dem.

Fra nord blev der sat russiske forstærkninger ind. Fra både russisk og ukrainsk side, blev de omtalt som ude af stand til at gøre en forskel, og kort efter flygtede de og lod fronten stå helt åben for Ukraine. Hvor ukrainerne er nået nu i denne sektor, er svært at få overblik over, men den allermest negative tilgang til meldingerne viser, at det går langt ud over, hvad i hvert fald jeg overhovedet turde håbe på! Ukraine var ikke klar og de havde ikke fået kampvogne og ikke fået artilleri nok, og Lend-Lease-aftalen med USA, træder først i kraft 1. oktober. Men de brugte, hvad de hvade, og det lykkes. Det er militærhistorie, der udspiller sig her, og måske endda slutningen på Putin.

Men Kupiansk er under fuld kontrol af Ukraine igen. Izium er også under fuld kontrol og der er taget virkeligt mange krigsfanger, hvis man skal tro på rapporterne, og det er der god grund til. I Izium var det erobrede og intakte materiel, overvældende. Der er tale om enorme mængder. Fra en krigsfange ved vi, at mange kunne ikke betjene deres udstyr. Den kampvogn han sad i, kunne ikke skyde. Andre kampvogne kunne ikke køre, fordi de havde stået i reserve for længe og slet ikke var vedligeholdt. Og virkede det, var de reelt ikke uddannet til at bruge det, så mange tog flugten over den ikke så dybe og brede Oksiflod og efterlod alt bag sig. Mange er dræbt og mange er taget til fange.

Så langt er der sikre data. Der har været bekymring fra vestlige analytikere, og mig selv, om den dybe offensiv, åbnede for en flanke, hvor de kunne blive isoleret og nedkæmpet, men der er ikke længere tale om nogen lomme. Fronten er bredt ud og sætter flere hunderede kilometer. Det ser endda ud til, at ukrainerne har fået godt fodfæste på den anden side af floden, og flere byer skal være rømmet af russiske soldater. Det kunne se ud til, at hele fronten er, er helt åben og uden noget organiseret forsvar, med mindre russerne meget snart finder på noget. Jeg skal måske lige tilføje, så alle forstår omfanget, at de ubekræftede fremrykninger og der til byer, som er rømmet af russerne, ligger op til yderligere 100 km. væk, øst for Izium og et godt stykke mod nord for Pupjansk, hvilket vil sige meget tæt på den russiske grænse.

3 DE ANDRE OFFENSIVER

Jeg har ikke meget nyt fra Kherson. Forsyningslinjerne har det vist fortsat meget svært. Det ser ud til at ukrainerne fortsat rykker frem. Hele 33 flyangreb har de foretaget, og hvervekontoret i Kherson by, er blevet bombet.

Ud for Avdiivka er der også sket en del sidst på dagen. Ukrainene har tilbageerobret Donetsk lufthavn, som det kostede så utroligt mange liv at holde, forgæves, tilbage i 2015. Men nu er den igen på ukrainske hænder, eller hvad der er tilbage af dem. De er også rykket længere frem. Folkerepublikken Donetsks leder, som er folkevalgt, som man nu bliver i Folkerepublikker, har bedt om at blive løst af sit embede. Han er på flugt. Han fik også opfordret de civile til at flygte til Rusland. Det ser ud til at hele Donetsk, byen og området, er tabt for Moskva.

4 REAKTIONER I MOSKVA

Der sker mange ting i Moskva. Byen har lige holdt 875 års fødselsdag. Det var i dag. Her åbnede Putin et kæmpe pariserhjul og alt var åbenbart godt. Den militære talsmand forklarede, at tilbagetrækningen var en flot sejr, for det var for at opnå de egentlige mål med hel den specialoperation, som ikke er en krig.

Senere kom der historier om, at det russiske militær var rykket ind i Moskva by og dele af den store motorringvej, var blevet afspærret. Det viste sig, at denne kolonne, var på vej til træningscenteret for FSB og nogle specialenheder.

Der var også andre kolonner i Moskva. Den Røde Plads og Kreml er blevet omrindet. Se nu kommer spørgsmålene så på stribe.

Er disse soldater sat ind, for at beskytte folket mod Kreml? Altså, er det et kup? Ja, det kan jo være. Det er jo hæren, hvor mange helt almindelige unge russere, aftjener deres værnepligt.

Er soldaterne sat ind, for at beskytte Kreml mod folket af frygt for uro? Ja, så er hæren vel et dårligt valg, og hvis det var, hvorfor var de så ikke inde i byen tidligere, hvor der var rigtigt mange mennesker for at fejre dens jubilæum? Og hvad skulle de hos FSB?

Eller var det måske en udrensning af FSB? Der har længe været murren i krogene i FSB, faktisk lige siden 2015, og i år har det været særligt udtalt. Måske er det en udrensning af den hemmelige tjeneste der er i gang, for at stække den, inden styret bliver alt for svagt, som følge af de store militære nederlag. Måske kan FSB endda få skylden for hele misseren? Det kunne forklare observationerne.

Intet er sikkert. Det eneste vi ved med sikker er, at der er ganske mange soldater i selve Moskva by og ved træningslejren for FSB i Moskva sidst på dagen, den 10. september.

Der er også gået rygter fra mødet mellem Putin og hans sikkerhedsråd i går. For første gang, skal Putin været blevet talt stik imod af sine egne generaler. Også her er vi på rygtepland. I forlængelse af det rygte, kom også en historie om, at nogle russiske generaler angiveligt skal have forhørt sig i USA om, at kunne gennemføre fredsforhandlinger.

Givet er, at sikkerhedssituationen i Moskva, ser ikke normal ud. Måske er det Putin, som slår til, før andre kan slå til mod ham. Det er desværre det mest sandsynlige, og jeg havde da heller aldrig troet, at Putin villle sidde passivt og se til, mens han gravist mister magten. Muligheden for at bevægelserne sker i en opgør mod Putin, er desværre ikke så store, som jeg først håbede på, men ALT er muligt lige nu.

Fra den humoristiske side, så er her en sang, som synger ”Nej, Vladimir, Nej, Vladimir!”

5 REPORTAGEREJSE

Jeg har forlænget mit ophold her i Kyiv nogle dage. Hvis Moskva bryder sammen, vil jeg allerhelst være ved fronten, men der er lukket for alle journalister, og som andet valg, vil jeg helst være i Kyiv. Derfor udsætter jeg den videre rejse lidt, til et ellers meget strålende mål.

Det er en fantatisk opbakning jeg har fået, og den ikke bare fortsætter, men ligefrem accellerer! Tusinde tak for jeres støtte.

Husk at I kan støtte mig, ved at dele mine opslag, så de kommer så bredt ud som det er muligt!

Jeg kan simpelthen ikke længere læse, hvad jeg selv skriver, så jeg beklager, hvis der er mange fejl i dagens tekst. Retskrivning er ikke min favoritdisciplin i forvejen, men nu er den helt væk.

Share This