Hvad sker der i Ukraine – dagens opdatering for fredag den 8. september

Kupjansk Foto: Jens Alstrup

Af Jens Alstrup

KYIV: Kort, men fantastisk! Dagen har udviklet sig time for time med store nyheder. Frontlinen er for hver time, skubbet længere og længere bagud for russerne, og jeg tør slet ikke tænke på deres tabstal. Deres forsvar er ved at disintegrere, hvis ikke noget sker meget hurtigt.

1 Dagens kampe

2 Offensiven i nordøst, mellem Izium og Kharkiv

3 Offensiverne andre steder

4 Reaktioner

5 Reportagerejse i Ukraine

1 DAGENS KAMPE

Først det generelle. Det russiske artilleri ser meget aktivt ud på den ene kort, hvor små afsnit bliver omtalt som artilleri eller ikke artilleri. På det andet kort, som er opdateret hele 3 gange i dag, hvor der er data med fra NASA, så i dag er de to kort synkrone!, kan man se, er fordelingen af russisk artilleriild er stor, men intensiteten er meget beskeden i forhold til tidligere. Men det har jeg beskrevet før, og det er ingen overraskelse. Det ser ud til, at de mangler ammunition.

Den ukrainske artilleriild ser til gengæld ud til at være betydelig kraftigere og flere steder er den meget karakteristisk for brugen af HIMARS missilsystemet, nemlig ved at der er en hel klynge af brande meget tæt.

Forskellen på de to sider er, at den ene rammer statistisk, russerne, hvilket gør det effektivt mod store troppekoncentrationer på et mindre areal, hvis man har ammunition nok. Den anden side, ukrainerne, har også gammelt sovjetmateriel, men dertil en særlig app og brug af droner, og så har de top moderne vestligt artilleri og HIMARS og tyske og britiske udgaver af HIMARS, som kan ramme helt præcist. For at russerne kan være lige så effektive som ukrainerne, skal området de beskyder, være helt plettet til med observationer fra NASA’s satellitter, for at kunne modsvare en relativt spredt ukrainske beskydning på den russiske side. Og det er ikke tilfældet.

2 OFFENSIVEN I NORDØST VED IZIUM OG KHARKIV

Dagen i dag, er løbet over stok og sten, og jeg kan simpelthen ikke nå at få de sædvanlige links med, men hold på hat og briller, for her går det stærkt.

Izium ligger midt i mellem Kramatorsk og Kharkiv på en vigtig hovedvej. Jeg har kørt der mange gange. Der er bakket landskab og store skove, afvekslende med åbne marker. Den er med sine vej- og jernbaneforbindelser, helt afgørende for Ruslands krigsindsats i hele området, og det var en stor sejr, da russerne lykkedes at tage byen fra Ukrainerne. Byen forsynes af veje og jernbaner fra Rusland, som går over to broer over Oskiifloden og -søen (opdæmmet). De to broer, ligger så tæt, så har man den ene, vil man kunne beskyde alt, hvad der bevæger sig på den anden.

For 4 dage siden, var de ukrainske linjer 60 km fra Oskiifloden nord for Izium. I morges, var de rykket omkring 15 km. frem og her til aften, 60 km. Ukrainerne er nået helt frem til floden og ikke kun det, de har også rykket ud i bredden. De russiske soldater nedkæmpes eller flygter eller bliver taget til fange. Der er så mange krigsfanger nu, at ukrainerne slet ikke ved, hvad de skal gøre med dem. I området er et helt regiment (mellem 1.200 og 2.000 mand) ophørt med at eksistere. De er alle dræbte eller sårede.

Også sydfra, er ukrainerne rykket frem, og har taget den smukke by Svitlohirsk, som ligger på et flat område, nedefor en bjergformation på den sydlige flodbred. Dermed er ukrainerne ved at lukke de meget små veje af syd for Izium, som kunne give de enkelte russiske soldater mulighed for at flygte fra slaget og redde sig selv.

I området var der omkring 20.000 russiske soldater. Mange er dræbt, sårede eller har overgivet sig og er flygtet, men det anslås, at omkring 10.000 er tilbage i fælden og nu er omringet. Dvs. med det hele, så vil anslået omkring 20.000 soldater snart være nedkæmpet. Der er helt sikkert også store ukrainske tab, og selvom jeg kun har meget lidt viden at have det i, så kan jeg ikke forestille mig, at de er noget som blot ligner de russiske tab.

Dette bliver nok den sørste militære sejr i Europa, siden Anden Verdenskrig. Den bliver kæmpe, og jeg kan simpelthen ikke se, hvordan den skal kunne afværges af de russiske tropper.

3 OFFENSIVERNE ANDRE STEDER

Offensiven mod Kherson by, har fortsat momentum. Forsyningerne til de russiske tropper der, og transportvejen væk fra fronten, foregår ved hjælp af færger baseret på pontoner. Der er en video, der viser hvordan et russisk pansret køretøj kører væk fra fronten og op på færgen. Herefter bliver de ramt af ukrainsk beskydning, formentligt artilleri, og det skaber død og kaos blandt soldaterne. Den anslåede 25.000 russiske soldater er låst i området, og mange af dem er formentligt allerede væk nu, som fanger, døde, sårede eller deserteringer.

Endnu en vigtig by blev taget helt ud mod Sortehavet, i retning af Kherson. Ukrainerne kommer tættere og tættere på nu. Det behøver ikke tage lang tid, før den russiske modstand bryder sammen også her.

Også omkring Avdiivka, er ukrainerne nu i offensiven, og har taget en landsby tilbage. Ud for Bakhmut, har Wagnersoldaterne igen foretaget infanteriangreb mod de ukrainske linjer, hvilket må antages at koste dem enorme tab. Ingen af disse angreb er lykkes. Hvor store de er, har jeg meget svært ved at vurdere.

4 REAKTIONER

Girkin/Strelkov, har udtalt sig meget negativt om situationen tidligere på dagen, og der var alting meget bedre, end til aften. Hans udsagn er: ”Påny læser jeg de seneste 8 år, at Ukraine fryser, at Ukraine opløses, Ukrainske militære styrker (VSU) opløses i oktober. Men JEG har indtrykket, at i oktober begynder VORES hær at opløse sig”

https://t.me/c/1233777422/36874

Solovyov, propagandisten, der dag efter dag har underholdt den russiske befolkning med, hvordan hele verden skal sprænges i luften og ukrainerne udryddes osv. forekom ikke at ane, hvad ben han skulle stå på. Det hele er meget svært, men der er også en vis fare ved, at ukrainerne rykker så langt frem.

Putin havde indkaldt til hastemøde i sit sikkerhedsudvalg. Det udvalg, hvor han op til opskaleringen af krigen, behandlede dem som hunde foran rullende kamera tilbage i februar måned. Meddelelsen til befolkningen er, igen, at der er ikke panik.

På russisk tv vises også, hvordan de gigantiske Mi 26 helikoptere er sat ind, for at sende forstærkninger til Izium. En af dem skulle være skudt ned (ubekræftet). Russiske kampfly er også sat ind, hvor de ellers ikke har været længe, fordi ukrainske missilsystemer kontrollerer luftrummet over deres styrker, og et disse kampfly, skulle også være skudt ned, og det er heller ikke bekræftet endnu.

Skal jeg ikke starte her med at sige, at på film udgivet af en side i en krig, der er egne soldater altid sejrrige og dygtige, mens fjendens soldater altid er dumme, dårlige, tabende eller svigagtige og vinder pga. beskidte tricks? Alligevel har der været så mange bekræftede videoer ude fra ukrainsk side, at der tegner en tendens. Her er først en video med en russisk kampvogn på vild flugt, og det går ikke så godt, og dernæst en video med et amfibiekøretøj på flugt, hvor det heller ikke går så godt.

Kampvogn: https://twitter.com/JimmySecUK/status/1568288491687268352?s=20&t=ZPpJ5rFsLPR6pSTsROpZGg

Amfibiekøretøj: https://twitter.com/DylanFrank21/status/1568213446323277826?s=20&t=ZPpJ5rFsLPR6pSTsROpZGg

Blandt de mange fanger, var er en oberstløjtnant. Men han var Generalløjtnant. Nu er der kommet mere fotodokumentation over det. Det viser omfanget og dybden af den russiske hærs sammenbrud i området.

Kan man ikke slå tilbage med andet, kam man jo altid beskyde civile. Her er video fra russisk artilleribeskydning mod Kharkiv by fra i dag.

Ukraine har stillet erstatningskrav om kompensation fra Rusland, svarende til 300 mia. dollars. Hvor meget genopbygning man får for det, kan jeg slet ikke vurdere, men Mariupol, Severodonetsk, Bakhmut og flere andre byer, er totalt jævnet med jorden. Det må koste enorme beløb. Men nu øjner man, at krigen måske snart er forbi, og der gøres nu tanker om tiden efter krigen. Ansvarlige politikere ved, at tiden nu er inde.

Tomas Hendrich Ilves, Estlands tidligere præsident, har også udtalt sig. Rusland må fortsætte med at være isoleret, til genopbygningen af Ukraine er gennemført og betalt. Dette her skal ikke kunne gentage sig. Krigsforbryderne skal stilles til regnskab. Ingen vej ud denne gang!

5 REPORTAGEREJSE

Mange tak for jeres utrolige opbakning. Jeg er kommet langt over 5.000 venner og følgere. Jeg havde slet ikke turdet håbe på, at det ville komme så bredt ud. Men jo videre det deles, jo bedre!

Derfor er jeg altid glad for om I deler mine opslag. For så vidt mine egne billeder angår, kan I bare bruge dem.

Share This