Husk det nu! Det hedder ikke “polske koncentrationslejre”. Polens kontroversielle lov træder i kraft

Auschwitz Foto: Ota Tiefenböck

Polen: Koncentrationslejre, hvor millioner af mennesker mistede liv under Anden Verdenskrig, var tyske koncentrationslejre på polsk territorium og skal ikke omtales som “polske koncentrationslejre”. Tidligere kunne en forkert benævnelse af lejrene skabe polsk vrede, fra i dag kan den også resultere i en bøde og i værste fald op imod tre års fængsel.

I følge den nye polske lov skal personer som “offentligt og i modsætning til fakta tilskriver den polske nation og den polske stat ansvar for forbrydelser, der blev begået af Det Tredje Rige eller andre forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser, blive straffet med bøde eller fængsel op til tre år. Samme straf vil gælde”bagatellisering af det egentlige ansvar af gerningsmændene til disse forbrydelser.”

Loven er blevet vedtaget til trods for, at den er blevet kritiseret af både USA og Israel, som mener, at loven i praksis dækker over polakkernes forbrydelser under krigen samt truer den historiske debat.

Det skønnes, at omkring to millioner jøder mistede livet under Anden Verdenskrig i Polen, og enkelte historikere mener, at polakkerne var medansvarlige for jødeudryddelserne. Den polsk-amerikanske historiker Jan Tomasz Gross mener, at Polen bærer ansvar for mindst 100.000 døde med jødisk baggrund. Han frygter, at den nye polske lov ikke blot vil bidrage til en stigende isolation af Polen i verden og en stigende fremmedfjendskhed, men også, at mange veluddannede mennesker vil forlade Polen.

“Sidste gang en polsk regering brugte antisemitisme i sin officielle propaganda – for 50 år siden, da det kommunistiske parti var ved magten, førte den efterfølgende til etnisk udrensning af tusindvis af Holocaust overlevende og deres børn ved at tvinge dem til at emigrere fra Polen. I dag, i et mono-etnisk Polen, kunne det være den uddannede elites tur at emigrere, med en uberegnelig indflydelse på landets sociale kapital, skriver Jan Gross i Financial Times.

Læs også et debatindlæg om loven fra Jimmi Ekløv og Mr.Easts chefredaktør Ota Tiefenböck. ota

Share This