Hundredvis af fly i Rusland mangler reservedele – Kina vil måske levere

A 320 fra det russiske flyselskab Aeroflot Foto: Arcturus

Af Michael Skovgaard

Rusland: Ifølge en kinesisk diplomat skulle Kina være rede til at hjælpe Rusland med leverancer af flydele via „bestemte kanaler“. Og på denne måde ville man kunne omgå sanktionerne. Det skriver det Kina-kritiske medie Epoch Times og flere andre kilder inden for luftfart. 

Kinas ambassadør i Moskva Zhang Hanhui sagde til TASS den 17. juni: „Vi er rede til at levere flykomponenter til Rusland, og vi har bestemte kanaler til formålet. Fra kinesisk side er der således ingen hindringer.“ Ambassadøren kom dog ikke ind på, hvad disse bestemte kanaler skulle være.

Zhangs tilsagn er ikke nævnt i officielle kinesiske medier. Den kinesiske portal NetEase  bragte historien, men den blev kort efter fjernet.

Siden Ruslands invasion i Ukraine har sanktionerne medført, at det er forbudt at levere flyreservedele til Rusland. Fra russisk side var modtrækket beslaglæggelse af alle leasede fly, som var strandet i Rusland. Og dernæst blev flyene registreret påny i Rusland, hvilket strider mod internationale regler.

Ifølge analysefirmaet Cirium, som overvåger luftfart- og rejsedata, er der 980 passagerfly i drift i Rusland, hvoraf 777 er leasede fly fra udlandet. Boeing og Airbus leverer ikke længere reservedele, så det betyder, at flyene er i drift, uden at internationele vedligeholdelseskrav bliver opfyldt.

I april advarede de amerikanske luftfartsmyndigheder om, at russiske fly har været i drift i månedsvis uden forsvarligt vedligehold og sikkerhedstjek.

Men Kina og Rusland intensiverer åbenbart samarbejdet. Under BRIKS-landenes topmøde den 16. juni sagde Zhang Hanhui, at begge lande vil understøtte gensidigt samarbejde mht. energi, kernekraft, rum- og luftfart og infrastruktur. Det skrev Taiwan-avisen China Times.

Den kinesiske ambassadør citerede officielle tal, ifølge hvilke den bilaterale handel mellem de to lande havde en værdi af 140 mia. dollar i 2021. Og alene i de første fem måneder af 2022 lyder tallet på 65 mia. dollar, hvilket er godt 28 procent mere i forhold til samme tidsrum i 2021. 

Den 17. juni udtalte Xi Jinping under en telefonsamtale med Putin, at begge parter vil udvide det militære og militærtekniske samarbejde. Det skrev Voice of America.     

Share This