Huawei opretter et center for forsknings og udvikling i Budapest

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Den kinesiske telekommunikation gigant Huawei vil oprette et nyt center for forskning og udvikling i Budapest. Det oplyser Ungarns udenrigsminister Péter Szijárto til ”Hungary Matters” (20.10.2020).

Centret vil skabe arbejde for mindst 100 ungarske ingeniører og er Huawei’s tredje enhed i Ungarn. Szijárto tilføjer, at samarbejdet mellem Ungarn og Kina i dag er bedre end nogensinde. Den nye investering er en milepæl i Ungarns ”åbning mod øst” strategi. Det nye center vil især koncentrere en øget indsats om forskning og udvikling af kunstig intelligens samt teknologier for transmission og distribution.

Samarbejdet mellem Ungarn og Huawei er ikke af ny dato, går syv år tilbage.  Huawei’s logistic center i Ungarn er det tredje største uden for Kina. Corona-pandemien har ikke forsinket projektet. Ungarn har flere gange officielt takket Kina for støtten til bekæmpelse af coronaens udbredelse i Ungarns.

Iflg. den ungarske udenrigsminister har ”åbningen mod øst” resulteret i en 22 pct. vækst i Ungarns eksport til det eurasiske ”megakontinent” og 25 pct. i den indbyrdes handel. Sidste år udgjorde investeringerne fra øst 60 pct. af nye investeringer og 40 pct. af nye jobs var forbundet med virksomheder fra Eurasien.

Over de sidste ti år har kinesiske investeringer i Ungarn udgjort 5 mia. dollar. De beskæftiger i dag 15.000 ungarere. Ungarn var ikke overraskende det første EU-lande, der sluttede sig til det kinesiske Bælt og Vej projekt. Ungarns åbning over for Kina er ikke velset i EU.  Det nære økonomiske og politiske samarbejde med Kina huer bestemt heller ikke USA og Donald Trump. Alligevel ønsker Viktor Orbán Donald Trump genvalgt.    

Share This