Ad

Hovedparten af polakkerne vil genindføre dødsstraf

Illustrationsfoto: Wikimedia

Af Lasse Sørensen

Polen: Op mod 60% af polakkerne vil have genindført dødsstraf. Det viser en meningsmåling lavet af analyseinstituttet Pollster Research Institute for mediet Nczas.com.

Årsagen til dette skift i folkestemningen er Jakub A. usædvanligt brutale og komplet uforståelige drab på den 10 årige Kristina D. 13. juni i år. Sagen er endnu ikke fuldt opklaret, men alt tyder på, at 22 årige Jakub var forelsket i Kristinas mor og myrdede hendes datter. Det er foreløbigt uklart, hvilket motiv han havde til sin handling.


At genindføre dødsstraf er slet ikke så ligetil endda, dette skyldes ikke modvilje hos Polens politikkere, men derimod EU’s regler. Skulle Polen have et ønske om at genindføre dødsstraffen ville det skabe konflikt med EU, udtaler professor i sociologi Henryk Domański.

Uden mulighed for dødsstraf risikerer man at folket tager sagen i egen hånd og udfører regulære lynchninger, mener sociologen.

Lynchstemning var der i overmål allerede, da Jakub A. den 18. juni blev ført til fængslet i Krakow. Her blev han modtaget med fællessang fra de indsatte som mere eller mindre melodiøst opfordrede ham til at begå selvmord samt flere andre ting som ikke tåler gengivelse.
Sidst Polen gjorde brug af dødsstraf var i april 1988.

Tagged with