Historisk dårlig meningsmåling til Polens regering

Formand for PiS partiet Jaroslaw Kaczynski Foto: M. A. Cholewicz

Den nyeste meningsmåling foretaget af CBOS viser den laveste opbakning til regeringen siden den tiltrådte regeringsmagten for første gang tilbage i 2015

Af Claudia Mazur

Polen: Det politiske billede i Polen er i disse dage under forandring. Ifølge den nyeste undersøgelse foretaget af CBOS er 43% af polakkerne nu aktivt imod regeringen, hvilket er en stigning på 9 procentpoint. 33% af respondenterne svarer, at de stadig støtter op om den. Det er dog ikke kun den samlede regering men også den siddende premierminister, Mateusz Morawiecki, der oplever tilbagegang i meningsmålingen. Hele 49% er utilfredse med, at det er ham, der er frontperson i regeringen – det er en stigning på 11% siden sidste måling, der blev foretaget i perioden september-oktober.

Målingen peger på en interessant udvikling, idet andelen af personer, der tidligere ikke har haft en hverken negativ eller positiv holdning til regeringen, er faldende. I dag har 20% ingen holdning, mens tallet var oppe på 25% for blot en måned siden. 

Ny abortlov sætter en kæp i hjulet for regeringen

Et af forklaringerne til den store tilbagegang kan findes i den nye abortlovgivning, som den nuværende regering har fremført. Den nye abortlov vil ikke længere gøre det muligt for polske kvinder at få foretaget en abort, hvis fosteret er ramt af sygdom. Det begrænser altså de polske kvinders rettigheder betydeligt, og det er noget, der har affødt stærke reaktioner hos både kvinder og mænd i hele Polen med flere talrige demonstrationer til følge.

Meningsmålingen er foretaget i perioden d. 19.-29. oktober 2020 på baggrund af et repræsentativt udvalg af deltagere.

Share This