Hedder Lukasjenkos efterfølger Latusjko?

Hviderusland: En ny fase af den hviderussiske revolution er ifølge diverse analytikere begyndt. Den hviderussiske opposition har dannet en koordineringsudvalg, hvis formål ifølge oppositionen er en fredelig overtagelse af magten. Udvalget blev indkaldt af oppositionens præsidentkandidat Svjatlana Tsichanouskaja, men det var især et medlem, der tiltrak analytikernes opmærksomhed: Pavel Latusjko.

Latusjko er tidligere kulturminister og ambassadør i Frankrig og betegnes af analytikerne som en mulig efterfølger af Alexander Lukasjenko. Latusjko har været loyal over for Lukasjenkos regime, men har altid været betragtet som “regimets liberale ansigt”. Han har det seneste halvandet år været direktør for Janek Kupala Teater i Minsk, men blev fyret i juli for sin støtte af protesterne.

“Jeg mener, vi er vidner til at ny oppositionsleder er blevet skabt, siger analytiker Tadeusz Giczan fra University College London.

“Han er en mand af to verdener. Han kan tale til personer i statsapparatet, som ikke ønsker reformer og på samme tid tale med personer fra det kulturelle område, som mener reformer er nødvendige, siger analytiker Jörg Fobrig fra tænketanken German Marshall Fund.

Latusjko bliver af flere analytikere betegnet som den person, som vil være villig til at forhandle Hvideruslands fremtid også med Ruslands præsident Vladimir Putin. Det ses som Latusjkos ekstra plus, da Hviderusland er afhængig af sin handel med Rusland og udgør sammen med Rusland en union, hvis borgere har ret til at bosætte sig i hele unionens territorium. ota

Share This