Har Polens præsident benådet en pædofil? Eller vil medierne påvirke valget i Polen? Døm selv!

En bilboard i den sydpolske by Klodzko Foto: Ota Tiefenböck

Polen: Udenlandske og enkelte danske medier har i denne uge omtalt en sag, hvor præsident Duda angiveligt havde benådet en person dømt for seksuel misbrug af et barn. Det var bl.a. denne sag, præsident Duda mente var misfortolket og fordrejet i tyske medier. I en artikel i går, omtalte vi sagen og lovede en objektiv forklaring af hvad der skete. Hvad skete der så?

Den kontroversielle benådning har præsident Andrzej Duda givet til en seksuel forbryder som var dømt for misbrug af et barn under 15 år. Sagen fandt sted i en familie, og præsidenten ophævede gerningsmandens tilholdsforbud. Præsidentkontoret nægtede på forespørgsel af avisen Rzeczpospolita at give flere oplysninger om omstændighederne og årsagerne til præsident Dudas beslutning i marts, men Andrzej Duda beskrev efterfølgende situationen således.

” Sagen drejede sig kun om et tilholdsforbud. Gerningsmanden havde udstået sin straf ( der var ikke begået voldtægt). Det nu voksne offer og offerets mor anmodede allerede for længe siden om afskaffelse af tilholdsforbuddet. De bor sammen med den dømte i ét hus. Det er en familiesag. Domstolene og rigsadvokaten støttede ophævelse af forbuddet, besvarede Duda kritikken fra oppositionen og på de sociale medier.

Sagen begyndte sidste fredag i den tabloide avis Fakt.

”Hr. Præsident, hvordan kunne du benåde sådan en person?”spurgte avisen på forsiden med et billede af Duda og billeder af en mand og en pige, markeret som “bøddel” og ”offer”. Bladet citerede angiveligt fra den dømtes retssag. Avisens første side har overskriften: ”Han holdt sin datter, slog hende i ansigtet og lagde sin hånd i hendes skridt.”

Duda reagerede skarpt på offentliggørelsen, som han betegnede som en beskidt kampagne og tyske mediers indblanding i det polske valg. ”Dette angreb er misvisende. Hvad sker der? Vil Axel Springer-gruppen (gruppen ejer Fakt), som er tysk og har sin egen avis, have indflydelse på valget af Polens præsident? Vil tyskere vælge Polens præsident, sagde præsidenten på valgmødet i Bołeslawiec.

Aftennyhederne i det regeringsvenlige polske tv var efterfølgende domineret af indslag ”Tysk avis angriber den polske præsident” og “Vil tyskere vælge polakkernes præsident?”.

Avisen Fakt fortsatte sin dækning af sagen i lørdagens avis, hvor den bragte tolv spørgsmål og svar. ” Vi vil altid være på de svages side,” lyder overskriften denne dag. Efter fredagens offentliggørelse fik redaktionen angiveligt en række henvendelser fra misbrugsofre, som takkede redaktionen. Redaktionen afviser desuden præsidentens kritik.

“Vi stiller blot præsidenten et grundlæggende spørgsmål. Hvordan kunne du give en hjælpende hånd til en person, der misbrugte sit eget barn seksuelt?”

Fakt består af polske journalister og redaktører med en stor erfaring på det polske mediemarked.

Hvem har ret? Er det den polske præsident, der bevidst eller ubevidst er blevet misfortolket, eller er det den polsk-tyske avis og efterfølgende flere udenlandske aviser, der har videreformidlet historien fra Fakt? Har udenlandske og de få danske medier, som bragte sagen rapporteret sagen objektivt eller bærer sagen tegn af manipulation?

Det kommer formentlig end på øjnene der ser og hvilket resultat man helst vil se ved det polske valg på søndag. Det polske samfund er splittet og alt hvad der kan bruges til at bekæmpe den anden side bliver flittigt brugt af begge lejre.

Mr.East læsere har nu i hvert fald mulighed for at læse en helt objektiv fremstilling af sagen. Vi ønsker nemlig ikke påvirke vores læsere i en bestem retning. Hvad du mener om sagen, om Duda og den tyske avis, det må du klare selv. ota

Share This