Ad

Har Danmark berøringsangst over for Centraleuropa?

Mattias Tesfaye Foto: Mortenf

Af Ota Tiefenböck

Debat: I denne uge kunne danske medier berette om, at Danmark ønsker et asylsystem, som blandt andet skal bygge op på oprettelse af modtagercentre uden for Europa og større beskyttelse af de europæiske grænser. Ifølge medierne og den danske regering er Danmark det eneste EU land, som ønsker sådan et system.

Danmark går nu solo og håber på at finde ligesindede lande, som også vil have modtagercentre uden for Europas grænser”, skriver blandt andet Kristeligt Dagblad, mens Berlingskes rubrik i artiklen om emnet hedder: “Tesfaye har ikke mødt nogen, der ønsker samme europæiske asylsystem som regeringen”.

Men er det nu også rigtigt, hvad regeringen og Mattias Tesfaye og medierne prøver at overbevise os om? Jeg vil tillade mig at bemærke, at det er det ikke. De centraleuropæiske lande, heriblandt Ungarn og Tjekkiet, har i gennem længere tid talt om oprettelsen af modtagercentre uden for Europa og en større beskyttelse af de europæiske grænser. Tjekkiets premierminister siger i et interview bragt i Berlingske den oktober 2018:

“Vi skal oprette hotspots uden for Europa, hvor de, der ønsker det, kan ansøge om at komme til EU, og vi skal iværksætte en slags Marshall-plan for at hjælpe i migranternes hjemlande.”

Ligeledes Ungarns premierminister Viktor Orbán i flere omgange har talt om en mere effektiv beskyttelse af de europæiske grænser samt oprettelse af hotspots uden for Europa, hvor alle ansøgninger om asyl skal behandles.

Det kan undre, at danske politikere åbenbart har et behov for at gøre sig selv til noget særligt. Gøre som om det danske forslag er noget nyt og exceptionelt og noget Danmark er alene om. Givetvis fordi det giver flere politiske points og er mere politisk korrekt, end at indrømme, at den danske politik på området mere eller mindre er den samme, som den er i det i EU så udskældte og “usolidariske” Centraleuropa.

Det der kan undre endnu mere er, at danske politikere får lov til at fodre medierne med denne type påstande og at medierne blot ukritisk gentager, hvad politikerne siger.

Kommentarer