Hadet i EU, elsket i Ungarn, Viktor Orbáns Fidesz fortsat langt foran i meningsmålingerne

Viktor Orbán Foto: Elekes Andor

Ungarn: Elsket er måske overdrevet, men at Viktor Orbáns regeringsparti Fidesz fortsat er populært hos de ungarske vælgere er der til gengæld ingen tvivl om. Tre ungarske agenturer offentliggjorde i løbet af de seneste dage deres meningsmålinger. Alle viser, at Regeringspartiet får størst tilslutning blandt de ungarske vælgere. I undersøgelsen lavet af Median, som oven i købet bliver betragtet som tæt på venstrefløjen, især Demokratisk Koalition (DK) er den størst. Nézőpont er en mere Fidesz-venlig tænketank. Publicus gennemførte sin research for venstreorienterede avis Népszava.

Median, resultaterne indsamlet i løbet af maj og juni (i parentes sammenlignet med februar), baseret på 1000 personer:

Fidesz: 60 % (+ 5)
Momentum: 11 % (+ 4)
DK: 10 % (-3)
Jobbik: 7 % (-4)
MSZP: 3 % (3)
MKKP: 3 % (+ 2)
Mi Hazánk: 2 % (+ 1)
LMP: 1 % (-3)
Párbeszéd: 1 %

Publicus, indsamlet tredje uge i maj (i parentes sammenlignet med april), prøve 998 personer, MSZP i koalitionen med Párbeszéd:

Fidesz: 50 % (-1)
DK: 16 % (+ 3)
MSZP-P: 12 % (+ 1)
Momentum: 11 % (+ 4)
Jobbik: 8 % (-2)
MKKP: 2 %
LMP: 1 % (-1)
Mi Hazánk: 1 %

Endelig, Nézőpont, indsamlet første uge af juni (i parentes sammenlignet med maj), baseret på 1000 personer:

Fidesz: 52 %
Momentum: 14 % (+ 1)
DK: 12 % (+ 1)
Jobbik: 9 %
MKKP: 5 % (-1)
MSZP: 4 % (+ 1)
LMP: 2 %
Mi Hazánk: 1 %

Forskellen i Fidesz støtte mellem Median og Publicus er ti procent, dvs. betydelig. Interessante er socialisternes præferencer (MSZP), som ligger mellem 3, 4 og 12 procent afhængig af undersøgelsen. Publicus-undersøgelser plejer at være venligt indstillet over for MSZP, de andre undersøgelse viser, at partiet kan bekymre sig om at komme over spærregrænsen.

En klar tendens er væksten i den liberale bevægelse Momentum som p.t. ikke er repræsenteret i parlamentet. Det lykkedes bevægelsen at opnå 9,93 procent ved EU valget, som indbragte to pladser i EU parlamentet. En sådan vækst i præferencer for den indtil videre ikke-parlamentariske bevægelse, hvis kampagne hovedsageligt er begrænset til sociale netværk, tyder på, at oppositionsvælgere søger desperat efter et nyt oppositionsparti.

DK med tidligere premierminister Ferenc Gyurcsány i spidsen ser ud til at kæmpe en kamp med Momentum om ledelsen af oppositionen. Den store fordel for DK er meget hengivne vælgere (DK har i gennemsnit de ældste vælgere, og nyder godt af deres trofasthed).

Det er DK, der ønsker en forenet opposition ved valget i 2022, men det er også DK, der er det største problem for de andre partier. Især for Jobbik og LMP, to partier, der i sin tid bekæmpede Gyurcsánys regering. DK, MSZP, Párbeszéd og Momentum støtter en fælles koalition.

Jobbik fortsætter med at gå i opløsning, siden valget i 2018 har ni parlamentsmedlemmer og flere kommunalpolitikere forladt partiet, og partiets præferencer er faldet proportionalt. Interessant er, at vælgerne af Jobbik, de fleste af dem, identificerer sig som venstreorienterede eller centerorienterede. Alt tyder derfor på at partiets tidligere vælgerbase har forladt partiet.

Det tegner ikke godt for det grønne antiglobalist-parti LMP. Et parti, der fandt en del fælles sprog med Fidesz og konsekvent insisterede på sit ‘ ikke-samarbejde ” med Gyurcsánys venstrefløj. En mindre procentdel har også Párbeszéd, der brød ud af LMP.

Højrefløjens Mi Házánk er et aktivt parti og har fire medlemmer i parlamentet, men alt tyder på, det ikke bliver større. Det lykkedes Fidesz at tiltrække radikale vælgere, og en del af Jobbiks oprindelige radikale vælgere er nu tilbage blandt ikke-vælgere. Før 2010 blev de mobiliseret på grund af den økonomiske situation, hvor mange mistede deres job og bolig og staten var ved at gå konkurs og under IMF kontrol.

Nézőpont gør sikkert recessionistpartiet Det Tohalede Hundeparti (RKKP) glad. Ifølge de to sidste af agenturets undersøgelser ville partiet som går ind for mindre Ungarn, gratis øl eller evigt liv, komme ind i parlamentet.

Share This