Grækenland optrevler menneskesmuglernetværker – illegal migration faldet med 90 procent.

Fflygtningelejr og hotspot Vial på Chios Foto: Ota Tiefenböck

Af Michael Skovgaard

Migrantkrisen: Ifølge den konservative græske regeringschef Kyriakos Mitsotakis har den græske regerings hårde kurs mod menneskesmuglere og illegal migration båret frugt. De græske myndigheder har i høj grad optrevlet de mange netværk, hvor menneskesmuglere har forsøgt at lokke migranter ind i EU. Det sagde Mitsotakis fredag under et besøg ved en ny topsikret lejr på øen Samos.

Ifølge regeringschefen er antallet af migranter, som forsøger at komme ind i Grækenland, faldet med 90 procent siden 2019. Han sagde desuden, at regeringen har overholdt valgløftet om at sikre landets grænser. Menneskerettighedsorganisationer har kritiseret Grækenland for „ulovlige“ tilbagesendelser af migranter, hvilket den græske regering bestrider.

Siden Mitsotakis tiltrådte i 2019, har Grækenland forstærket overvågningen af landets grænser, fremskyndet behandlingen af asylsager og beskåret sociale ydelser for asylsøgere og anerkendte flygtninge.

Desuden har regeringen lovet at indrette topsikrede migrantlejre på flere øer i Det Ægæiske Hav, hvortil størstedelen af migranter hidtil er kommet via Tyrkiet. EU-Kommissionen har indtil videre bevilget 276 mio. euro til projektet.

Den nye lejr på Samos blev indviet i september. Ifølge det græske migrationsministerium har den kostet 40 mio. euro, og den kan huse op til 3000 migranter. På øerne Chios, Lesbos, Leros og Kos er man allerede i gang med at opføre lignende lejre.

Share This