Grækenland har kostet EU 600 mia. euro – ingen tegn på bedring

Illustrationsfoto: Norbert Nagel

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Den afgående tyske forbundskansler Angela Merkel besøger Grækenland som en af sine sidste embedshandlinger. Merkel vil åbenbart afslutte et mørkt kapitel, som har gjort hende til den mest forhadte tysker i Grækenland, og hun  har sågar henvist Adolf Hitler til andenpladsen på listen. Nummer tre er den tidligere tyske finansminister Wolfgang Schäuble – det skriver „Bild“.

Hovedårsagen til grækernes had er følgerne af finanskrisen i 2010, hvor Grækenland erklærede sig selv bankerot, og siden har landet modtaget tre redningspakker fra EU og to gange eftergivelse af gælden.

Dengang blev Merkel og Schäuble udråbt som de skyldige, da de efter grækernes mening havde hindret en redning af landets økonomi og i stedet iværksat stramme besparelse som betingelse for hjælp. Grækerne, som havde fusket med statistikkerne, anså ikke sig selv for at være skyldige, men det var derimod de grumme tyskeres skyld. Schäuble ville smide Grækenland ud af euro‘en i 2015, men Merkel holdt landet inde i den fælles valuta.

Den officielle regning for redningen af Grækenland lød på 278 mia. euro, hvoraf Tyskland måtte punge ud med 80 mia. euro. De fleste af pengene er pist væk ifølge den græske topøkonom Georg Vamvoukas. Og han nævner nogle helt andre tal end de officielle. I alt er 600 mia. væk, og heraf har Tyskland betalt 170 mia. euro. Han peger på redningen af de græske banker samt gældseftergivelsen, som hører med til det samlede billede.

Den græske økonomi er ikke blevet bedre siden 2009, hvor den offentlige gæld lød på 299 mia. euro svarende til 126 procent af BNP. I 2021 anslås gælden til at ende på 389 mia. euro svarende til 222 procent af BNP.

Ifølge Vamvoukas er problemet manglende reformer. Ud over turismen har Grækenland ikke en egentlig forretningsmodel eller indtægtskilde. Investeringer ligger på 13 procent af BNP – mod EU-gennemsnittet på 21 procent. Og eksporten udgør 35 procent mod EU-snittet på 45 procent. Og fra 2008 til 2021 er BNP faldet med 29 procent fra 250 mia. til 178 mia. euro. Med den manglende økonomiske vækst er det umuligt at afdrage den græske gæld. Pengene er forsvundet ned i et sort hul, og det vil de blive ved med under de nuværende forudsætninger.   

Share This