Grækenland advarer mod brandstiftelse i flygtningelejre, ny brand rammer lejren på Samos

Indkvartering af migranter volder problemer i Grækenland, som her i byen Chios på øen af samme navn Foto: Ota Tiefenböck

Af Michael Skovgaard

Migrantkrisen: En uge efter at migranter satte ild til flygtningelejren Moria på Lesbos, gentager mønstret sig på den græske ø Samos. Nu advarer græske politikere mod, at personer i lejrene med vilje anstifter brande for at blive belønnet med adgang til andre lande i Europa.

Det græske politi oplyser, at man har anholdt fem mænd fra Afghanistan, som angiveligt skulle stå bag brandene, efter de havde fået afslag på asyl.

På baggrund af reaktioner fra andre europæiske lande – og især Tyskland – frygter de græske myndigheder, at migranter fremover vil have en stærk tilskyndelse til at brænde lejre ned, da der umiddelbart vanker en belønning i form af adgang til Tyskland og andre lande i Nordeuropa.

Talsmand for den tyske regering Steffen Seibert har meddelt, at man vil tage imod 408 familier, som allerede er godkendt. I alt drejer det sig om godt 1500 personer. Desuden er Tyskland parat til at modtage et antal mindreårige og børn med særlige behov for behandling.  

På centraleuropæisk plan går Tyskland umiddelbart enegang. Østrigs kansler Sebastian Kurz har sagt nej til at modtage migranter og flygtninge fra de græske leje. I lighed med Danmark og flere V4-lande mener han, at det blot vil anspore flere illegale migranter til at søge mod Europa.

Dertil kommer, at flere fra lejrene er blevet testet positive for Corona-virus, men de er siden stukket af, og myndighederne aner ikke, hvor de befinder sig.

Norbert Walter-Borjans, den ene af de to formænd for SPD i Tyskland, er for at modtage flere fra de græske lejre, forudsat at man kan blive enig med andre europæiske lande om en fordeling. Regeringspartneren CDU/CSU er dog imod. En dugfrisk tysk måling viser desuden, at et pænt flertal af tyskere er imod at modtage flygtninge og migranter fra de græske lejre. 

Share This