Georgien, borgerkrigen fortsætter

Georgisk flag Foto: Frank Miller

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Georgien: Den kontroversielle anti-agent lov blev 14. maj vedtaget af et flertal i det georgiske parlament. Men borgerkrigen ophører næppe af den grund. Regeringen ledet af Georgiens Drøm beskylder vesten for at støtte oppositionen både politisk og økonomisk og ad den vej undergrave landets demokrati. Milliardæren  Bidzina Ivashnivili, der i sin tid grundlagde Georgiens Drøm taler om et internationalt (vestligt) krigsparti, hvis mål er vælte demokratiet i Georgien.

Den Forenede Nationale Bevægelse (UNH), oprettet af den nu fængslede Mikheil Saakashvili, vil også være omfattet af agent-loven. I februar 2023 måtte regeringen i Tbilisi trække lovforslaget tilbage pga. protestdemonstrationer, men nu er det altså vedtaget. Loven er en blød variant af den lov, der gælder i Rusland i dag. Den russiske lov fra 2012 er blevet strammet op løbende og især efter fængslingen af Alexei Navalny i 2021. Iflg. den nu vedtagene georgiske lov skal NGOere, der modtager over 20 pct. af budgettet fra udlandet lade sig registrere og rapportere om regnskabet mindst en gang om året. 

Georgien ønsker medlemskab af EU, men det er ikke aktuelt lige nu. Landet er blevet endnu mere økonomisk afhængigt af Rusland, og det nødvendiggør en forsigtig og afbalanceret politik, også når holdningerne til krigen i Ukraine. I Kreml står Georgien på listen over “venligt-sindede” lande. Meningsmålinger op til det kommende valg er forskellige. Ved forrige valg fik Georgiens Drøm 48.2 pct. af de afgivne stemmer, det største oppositionsparti 27.2 pct.  Iflg. meningsmålinger offentliggjort af TV kanaler forbundet med oppositionen står Georgiens Drøm lige nu til at få 31.4 pct. af stemmerne, oppositionen 30 pct. sammenlagt. Målinger offentliggjort af medier tæt på regeringen viser ikke overraskende højere opbakning til Georgiens Drøm, regeringspartiet. Det store spørgsmål er, om oppositionen evner at optræde enigt op til valget.

Rusland beskylder naturligt nok også Vesten for at blande sig groft i Georgiens indre anliggender. Mange russiske mænd er flygtet til Georgien for at undgå militærtjeneste. En del støtter regeringen, andre oppositionen. Rusland selv er ramt af vestlige anti-agent love og medieforbud. Den nye planlagte 14. sanktionspakke fra EU lægger op til endnu flere stramninger. EU sanktioner mod Georgien kan komme på tale. USA har fastfrosset 2 mia. af Ivashnivili’s formue. Resten er utvivlsomt anbragt uden for USA.

Share This