Gazprom stopper levering af gas til Ukraine

Illustrationsfoto: Dreamstime

Rusland/Ukraine: Den russiske energigigant Gazprom vil med øjeblikkelige varsel “begynde opsigelseproceduren” af aftalen med det ukrainske selskab Naftogaz om levering og transit af gas. Ukraine iværksætter en fem dages kriseplan, hvor ukrainske elværker overgår fra brugen af gas til masut. Ukraines regering opfordrer derudover landets virksomheder til at overveje deres produktion og har lukket landets skoler.

Gazprom begrunder sin beslutning med onsdagens dom ved Stockholm Internationale Domstol (The Stockholm Court of Arbitration), som har beordret Gazprom at betale Naftogaz 2,56 milliarder dollars for transit af gas over ukrainske territorium. Beslutningen betegnes af Gazprom som “dobbelte standarder”, som skader russiske interesser, da domstolen angiveligt argumenterede med Ukraines dårlige økonomi. Gazprom har ifølge russiske medier bedt en russisk domstol om at opsige aftalen med Naftogaz.

Naftogaz blev ved samme domsafsigelse dømt til at købe fem milliarder kubikmeter gas årligt frem til udgangen 2018.

Den polske gasselskab PGNiG har tagnet en kontrakt med Naftogaz om gaslevering til Ukraine. Leveringerne begyndte i dag og fortsætter foreløbigt til slutningen af marts.

Europa Kommissionen frygter ifølge internationale medier, at striden mellem Gazprom og Ukraine kan true levering af gas til EU og har meddelt at den vil kontakte de to landes energiministre. Kommissionen opfordrer desuden parterne til at løse situationen i overensstemmelse med Stockholm domstolens beslutning.

Det ukrainske virksomhed Ukrtransgaz betegner Gazproms beslutning som en trussel for gastransport til Europa. Sidste gang uoverensstemmelser mellem Ukraine og Rusland førte til afbrydelse af gasleveringer til Europa var i 2009. ota

Share This