Gáspár Orbán, Viktor Orbán’s frafaldne søn

Viktor Orbán Foto: Elekes Andor

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: For mig er Gáspár Orbán, søn af Viktor Orbán, et eksempel på, hvordan børn forsøger at bevæge sig væk fra en dominerende og kendt fars skygge. Det siger Szilárd Szonyi, pressetalsmand for den ungarske ”Jesus Sammenslutning” Sariusz Kalan fra Budapest i en interessant artikel i det polske ”Polityka”.

Af natur er Gáspár impulsiv, passioneret, emotionel og idealist fyldt med indre spændinger. Gud og tro er langt vigtigere for ham end politik. Gáspár blev født i 1992, to år efter Viktor Orbán første gang blev medlem af parlamentet. Han har fire søstre, den 30-årige Ráhel og derudover Sára, Róza og Flóra. Ráhel har valgt en anden vej end Gáspár. Hun har engageret sig i turistbranchen og er uddannet i Schweitz. Iflg. Reuters hører hun til de mest indflydelsesrige inden for turistbranchen i Ungarn. Hendes mand, den 32-årige István Tiborcz arbejder i ejendomsbranchen og er tæt knyttet til Viktor Orbán. Hans formue skulle være god for 108 mio. euro. 

Helt modsat sin ældste søster holder Gáspár sig langt væk fra politik og forretninger. Han er kort sagt et eksempel på en ”self-made” mand, men på sin helt egen måde. Forholdet mellem fader (Viktor Orbán) og sønnen er tabubelagt. Gáspár giver kun sjældent interviews. Sker det, er det normalt i selskab af lederne for Felhaz.

Iflg. en biograft skrevet af József Debreczeni boede Gáspár i en periode i en luksuslejlighed tilhørende István Garancsi, der er ven af Orbán og ejer af fodboldklubben Videoton. I en periode var Gáspár aktiv fodboldspiller, en interesse han delte med sin far. Under sine studier boede han på Kolegium Istvána Bibó på det elitære Lorand Eötvös universitetet. Mange uddannede herfra fik politisk karriere i årene efter kommunismens fald. Han var her også med til at oprette en studenterorganisation på, men politik tiltrak ham ikke.

Som 22-årig stoppede fodboldkarrieren pga. en benbrud. Det var starten til en helt ny karriere. Han opgav studierne og rejste til Uganda for at arbejde hos den humanitære organisation ”Empower Christus”. Det var her han for alvor ”opdagede Kristus”, blev dybt religiøs og sluttede sig til bevægelsen Felhaz.

Felhaz opererer som en yderst professionel maskine, siges det, bruger flittigt marketing, ja næsten efter amerikansk mønster. Evangelisering bruges ikke så meget, det tætte helt personlige forhold til Jesus er i stedet i højsædet. Alkohol, sex før ægteskab, pornografi og narko er bandlyst. Felhaz optræder ikke i forbindelse med demonstrationer rettet mod regeringen, afholder sig i det hele taget fra politik, men nogle fra organisationen har valgt at gå ind i politik og støtter oppsotionen.

Religion er generelt ikke særlig udbredt i Ungarn. En meningsmåling viser, at 67 pct. af ungarerne i alderen 16-29 år ikke støtter nogen som helst religion. Kun 3 pct. af de unge går hver uge til gudstjeneste. 40 pct. er katolikker, 14 pct. protestanter. Den katolske kirke er ret tæt på regeringen. 

Ikke overraskende har der været blæst om Felhaz’ finanser, hvorfra kommer pengene. Der er naturligvis også blevet diskuteret, hvorfor Gáspár egentlig valgte at holde sig uden for politik. I en kortere periode holdt han pause fra Felhaz og afsluttede en militær skoling ved 2. brigade i Szolkon og gik i militæret. Den ceremoni overværede far Orbán naturligvis.

Det store spørgsmål er, om Gáspár vil fastholde afstanden fra politik, forbliver en ”oprørsk idealist”. Ingen ved det. Han er trods alt kun 27 år, Viktor Orbán er 56 og begyndte i politik i omtrent samme alder som Gáspár’s i dag.   

Billede af Gáspár Orbán.

Share This