Ad

Gagarin, det første menneske i rummet, tog afsted for 60 år siden

Rusland: Den 12. april 1961 blev det første rumfartøj med en mand om bord sendt i rummet. Ombord var Jurij Gagarin, verdens første kosmonaut. Gagarins flyvning varede 108 minutter og blev en historisk milepæl i både verdenshistorien for udforskning af rummet og de sovjet-amerikanske rum erobringer.

Russerne sendte Vostok 1 med Gagarin om bord i tavshed og informerede ingen om den planlagte flyvning. Det skete på grund af den kolde krig og Washington og Moskvas bestræbelser på at overhale hinanden ved at sende den første mand ud i rummet.

Den 12. april 1961, kl. 9, 7 minutter Moskva tid, startede Jurij Gagarin i rumfartøjet Vostok 1 fra Baikonur Kosmodrom. Han var 27 år gammel.

Gagarin puls steg ved opstarten fra stabile 64 til 150 slag i minuttet. Rumskibets 2. trin motor (blok A) lukkede senere end planlagt; Derfor tog Vostok 1 en højere hastighed, og i stedet for den planlagte flyvning i en højde af 180-230 km over jordens overflade kom den i en højde på 181-327 km.

Landingen var kompliceret, kl. 10.25 bremsede Vostok-motoren rumskibet, men fungerede ikke i den planlagte tid, og skibets kontrolsystem adskilte ikke instrumentafsnittet fra kabinen. Derudover begyndte rumskibet at rotere. Efter 10 minutter blev instrumentafsnittet endelig adskilt, skibet vendte i den krævede retning, og rotation stoppede. Derefter fortsatte nedstigningen normalt, temperaturen på beskyttelsesskjoldet nåede 2000 ° C. I en højde på 7 km blev kropsdækslet sprængt væk, piloten blev kastet ud og landede med en faldskærm ved siden af ​​kabinen .

Den 25. maj 1961 reagerede den amerikanske præsident John Fitzgerald Kennedy med at annoncere et nyt ambitiøst mål for det amerikanske rumprogram: at flyve til månen ved udgangen af ​​årtiet. Både USA og Sovjetunionen betragtede rumfart som et nøgleelement i den kolde krigs strategi.

Jurij Gagarin døde på en træningsflyvning den 27. marts 1968. Jurij Gagarin besøgte sammen med hustruen, Valentina, Danmark i 1962, hvor han var i audiens hos Kong Frederik 9. og overværede desuden skolernes idrætsdag i Gladsaxe Kommune. ota