Forholdet Ukraine-Tyrkiet under Zelenskij

Volodymyr Zelenskij Foto- Mykhaylo Markiv : The Presidential Administration of Ukraine

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine/Tyrkiet: For få uger siden aflagde Ukraines nye præsident Volodymyr Zelensky et besøg i Ankara. Rejsen skete samtidig med det stadig tættere samarbejde mellem Tyrkiet og Rusland og deraf følgende konfrontationer med USA og NATO. Tyrkiet har provokeret USA og NATO ved at købe russiske S-400 luftforsvarsmissiler og i et samarbejde med Gazprom gå med til TurkStream gasledningen, der skal føre russisk gas til Europa. Ikke desto mindre håber Zelensky på et tættere forhold til Tyrkiet.

De to lande, skriver tænketanken ECFR i en analyse, er geografisk nært forbundne, men har i hvert fald frem til 2014, året for annekteringen af Krim, på det nærmeste ignoreret hinanden. Med Krim og krigen i Donbas har Sortehavsregionen fået større betydning sikkerhedspolitisk, og det har tvunget de to lande til at arbejde tættere sammen.

Under mødet med Zelenskij understregede Erdogan, at Tyrkiet ikke har til hensigt at anerkende Krim som russisk, der bor jo omkring 7 mio. krimtatarer i Tyrkiet, men Tyrkiet er fortsat ikke indstillet på at deltage i de vestlige sanktioner over for Rusland. Mødet mellem Zelenskij og Erdogan vil måske gøre samarbejdet mellem de to lande i det mindste noget mere strategisk og langsigtet.

Ukraine ønsker at få skabt fælles projekter mellem de to lande inden for teknologi og militærproduktion. Erdogan understreger, at Tyrkiet fortsat støtter Minsk-processen for fred i Østukraine og støtter også den monitorering, OSCE gennemfører i Østukraine.

Sidst på året vil Ukraine gennemføre et ”Donbas reconstruction forum” i Mariupol og håber her på tyrkisk deltagelse. Tyrkiet har dog ikke udvist den store interesse i at engagere sig økonomisk i Donbas. Under besøget holdt Zelenskij også møde med patriark Bartolomejev, manden der sidste år gav den ukrainske kirke selvstændighed (”autokefali”).

Ukraine og Tyrkiet, siges det i analysen, bliver næppe nære venner, dertil er Tyrkiets relationer til Rusland for vigtige. Reaktionerne fra Rusland på mødet mellem Erdogan og Zelenskij har da også været tilbageholdende.

Share This