Fodbold i Ukraine: En afslutning på Shakhtar Donetsks ensomme eksil ikke i sigte

Foto: БОГДАН ЗАЯЦ

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: Efter alt at dømme må Shaktar Donetsk, Ukraines mest succesrige fodboldklub siden uafhængigheden fortsat spille kampe i eksil. Shaktar er på papiret placeret i Ukraines mineområde i Østukraine, hvor der siden 2014 er en konflikt mellem de ukrainske myndigheder og prorussiske separatister i gang.

I midten af 1990erne blev klubben overtaget af den lokale oligark Rinat Akhmetov. Fra 2002 fik klubben foldbold-come-back. Siden år 2000 har klubben vundet i alt 9 liga-titler. Akhmetov har investeret rundt regnet 900 mio. euro i klubben, herunder Donbas Arena. Der er ringe håb om at vende hjem til Donbas.

Ukraine har i årtier satset på at blive en fodboldstormagt. Frem til 2014 var antallet af tilskuere til kampene i den nationale liga rekordstort, ja stigende. Ukraine stod i 2012 i samarbejde med Polen for afholdelsen af EM i fodbold. Dynamo Kijev og Shaktar Donetsk var kendt i hele foldbold-Europa. Shaktar vandt i 2009 både UEFA cup og UEFA super cup’en.

I 2020 meddelte Shaktar, at klubbens kampe skulle spilles på det olympiske stadion i Kijev, som er statsejet og lettere at leje. Fans (”ultra’s”) fra Dynamo Kijev har krævet Shaktar væk fra Kijev. Fodboldkulturen er yderst brutal, også i Ukraine. Der er omkring 200.000 internt fordrevne (”displaced”) fra Østukraine i Kijev, hvilket trods alt skaber tilskuerfundament til kampene i hovedstaden.  Men mange internt fordrevne har ikke råd til at købe billet til klubbens kampe. Da Shaktar for nylig tabte 5-0 til Real Madrid var skønsmæssigt kun omkring halvdelen Shaktar-fans.

Tirsdag denne uge tabte Shaktar 2-1 til Real Madrid i Champions League gruppespillet. Kijev var det tredje sted for afholdelse af kampene siden Maidan og annekteringen af Krim i 2014. I en periode var hovedsædet for klubben i Lviv placeret i det vestlige Ukraine, 1200 km. væk fra klubbens eget stadion i Donbas. Lviv er kendt som centrum for ukrainsk patriotisme og nationalisme. 2016-2017 blev kampene spillet i Kharkiv, der er tættere på Donetsk. Shaktar er eneste klub, der er tvunget til at afholde kampene i eksil. Det er eksempelvis ikke situationen for klubben Sheriff Tiraspol, der befinder sig i udbryderrepublikken Transdnistr beliggende op til Moldova.

Share This