Fodbold-eliter flygter fra Ukraine

Foto: Илья Хохлов

Af Michael Skovgaard

Ukraine: Dynamo Kievs stenrige ejer flygtede fra Ukraine kort efter invasionen med en formue i kontanter og to børnebørn, som reelt skulle i krig

Ihor Surkis, som er en af Ukraines rigeste oligarker og ejer af fodboldklubben Dynamo Kiev, forlod landet den 26. februar sammen med sin bror og to børnebørn  kort efter den russiske invasion – det skriver Hungary Today med Ukrayinska Pravda som kilde.

Familien havde kurs mod Ungarn og medbragte 17,6 mio. dollar i kontanter. Ifølge det ukrainske medie kørte de over grænsen til Ungarn kl. ca. 11.00 ved byen Tiszauljak og undgik derved toldmyndigheder. Ihor Surkis krydsede grænsen i en pansret Maybach S600 til en værdi af knap 5 mio. danske kroner.

I følgebilen – en Mercedes ML-500 – sad hans bror Hrihoriy Surkis, som er tidligere chef for det ukrainske fodboldforbund og tidligere vicepræsident i UEFA.

To unge mænd på henholdsvis 20 og 28 år var også med i bilerne. Det skulle dreje sig om Ihor Surkis‘ to børnebørn. Ifølge ukrainsk nødretstilstand kunne de ikke forlade landet på lovlig vis, da alle mænd mellem 18 og 60 år er indkaldt til militærtjeneste.

Ifølge det ungarske medie Telex blev Surkis‘ store kontante beløb i dollar ikke deklareret eller registreret ved udrejsen fra Ukraine.

Dynamo Kiev har vundet UEFA-cup‘en to gange i henholdsvis 1975 og 1986, og i 1975 vandt klubben den europæiske Super Cup efter to kampe mod Bayern München. Klubben seneste store resultat var en semifinale i Champions League i 1999 anført af den ukrainske legende Andrij Sjevtjenko.  

Share This