Flot start for Pellegrinis nye parti

Slovakiets tidligere premierminister Peter Pellegrini Foto- Pavol Frešo


Slovakiet: Ved sidste valg i Slovakiet mistede Smer-SD regeringsmagten. Det betød en yderligere optrapning af magtkampen i partiet mellem partiformanden og forhv. ministerpræsident Robert Fico og Peter Pellegrini, der i 2018 overtog posten som regeringsleder efter Fico. Nu har Pellegrini besluttet at oprette sit eget nye parti, og at dømme efter en frisk måling fra instituttet Focus, vil hans nye parti i tilfælde af valg nu få hele 21.4 pct. af stemmerne eller næsten samme vælgerandel som regeringspartiet OLaNOs (21.8 pct.). Smer-SD må nøjes med 9.6 pct., hvilket dog er klart over spærregrænsen på 5 pct.

Pellegrini står for en centrum-orienteret politik og ønsker for sit parti et stærkt koalitionspotentiale og nye yngre kræfter i ledelsen. Fico erkender behovet for forandringer, men ønsker stik modsat Smer-SD som et “stærkt venstreorienteret” parti.

Fico har været aktiv i slovakisk politik lige siden 1989. I 1999 oprettede han Smer, senere kaldt Smer-SD efter sammenlægningen med det slovakiske socialdemokrati. I alle årene fra 2006, helt frem til valget sidste år havde Smer-SD regeringsmagten i Slovakiet, dog med en kort pause undervejs på to år. søren.riishøj

Share This