Fidesz styrket efter lokalvalg

Illustrationsfoto: 四代目火影

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Forrige weekend blev der afholdt ekstraordinære lokalvalg. Og de gav ikke grund til at tro, at oppositionen vil kunne vælte Viktor Orbán og Fidesz fra magten ved næste parlamentsvalg. Det er i hvert fald den vurdering Zsalt Bayer fremsætter i dagbladet ”Magyar Nemzet”.

I Mohacs havde oppositionen håbet på sejr, men Fidesz fik 57 pct. af stemmerne, endnu mere end ved forrige lokalvalg. Fidesz vandt også i Gánt, en mindre by i det centrale-nordlige Ungarn. I Karcag var Fidesz sejr på hele 90 pct., men det skyldtes at oppositionen ikke stillede op. Forhåndsvurderingen var, at det ville være umuligt at slå den siddende borgmester Tibor Szepesi.

Til avisen ”Nepszava” siger socialisten Támas Ungár, at nederlagene mest skyldes, at Fidesz i så høj grad sidder på medierne og den administrative magt og nyder fordele af det på valgdagen. Nok så vigtigt er dog, at oppositionen ikke altid stiller op med én fælles borgmesterkandidat ved valgene. Det skete i Mohacs, hvor partiet Momentum ikke var med.

Erfaringerne fra sidste ordinære lokalvalg viste, at det er muligt at slå Fidesz i de større byer, forudsat oppositionen er i stand til at optræde fælles. Oppositionspartierne har da også vedtaget at stille op i fællesskab ved næste parlamentsvalg (i 2022). 

Share This