Fidesz medlemskab af EPP gruppen afgøres først i april

Viktor Orbán Foto: Hungary Government

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ungarn: Spørgsmålet om Fidesz forbliven eller ej i den europæiske Folkepartigruppe (EPP) er i disse uger et varmt emne. Ledelsen skal holde møde den 20. marts, men her er det programmet op til valget i marts, der er på dagsordenen.

Spørgsmålet om Fidesz medlemskab af EPP eller ej afgøres formentlig først i anden uge i april på et møde, hvor alle medlemmer af EPP gruppen i parlamentet deltager. Flere partier i EPP gruppen, fra Holland, Finland, Portugal og Sverige har forlangt Fidesz ekskluderet. Det er tilstrækkeligt at få emnet bragt på dagsordenen på mødet i april. Det skriver ungarsk presse og det polske ”Gazeta Wyborcza”.

Presset på Orbán er vokset, reelt er han blevet stillet over for et ultimatum. Kommissionsformand Jean-Claude Juncker skal have en undskyldning for de hårde angreb, Orbán har rettet mod ham. Fidesz skal også give indrømmelser i sagen om Det Centraleuropæiske Universitets fremtid – ellers må Fidesz forlade EPP gruppen.

At Orbán giver efter for presset, regnes for usandsynligt. Der spekuleres i oprettelse af en rekonstrueret konservativ gruppe, en variant af Europæiske Konservative Reformister med det polske Lov og Retfærdighedspartiet og ungarske Fidesz nøglepartier.

Der handles ud fra, at de britiske konservative har forladt Europaparlamentet til 1.juli, hvor det ny parlament tager over. Det vil være at gå for langt for Fidesz og Lov og Retfærdighedspartiet at slutte til den ultranationale gruppe Et Nationernes og Frihedens Europa.

Fidesz får formodentlig 12-13 medlemmer i parlamentet, i dag har partiet 12. Lov og Retfærdighedspartiet ligger i meningsmålingerne side om side med koalitionen af pro-EU partier, med en andel på omkring 37 pct. Også Biedrons nye parti ”Forår” (”Wiosna”) ser ud til at klare spærregrænsen på de 5 pct.

Polen har samlet 41 pladser i parlamentet. ”Kantar  Public” har forsøgt at beregne, hvor stærke grupperne i det nye Europaparlament vil blive efter valget. Instituttet spår ikke de store forandringer, uanset at Liga Nord må formodes at blive mærkbart styrket i Italien. Socialister og Kristelig-demokrater (EPP) vil alene få 54 pct. af pladserne og sammen med det liberale ALDE næsten 60 pct., det når ”Kantar Public” i hvert fald frem til. Om det holder, vil tiden vise.

Share This