Feminisme truer kunstværk på tysk skolefacade

Illustrationsfoto: Prof.lumacorno

Et tilsyneladende harmløst digt har skabt strid i Berlin. Overdreven politisk korrekthed eller barbarisk vanvid…?

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Avenidas, flores, mujeres y un admirador … “Alléer, blomster, kvinder og en beundrer” er hovedelementerne i et spansk digt af Eugen Gomringer fra 1953, som har prydet facaden på en tysk læreanstalt i bydelen Hellersdorf siden 2011.

Måske skal digtes males over, da studenterrådet på Alice-Salomon-Hochschule – et pædagogseminarium – finder digtet sexistisk. Ifølge rådet fremstilles kvinder som skønne muser, der blot tjener som inspiration for mandlige kunstnere. Endvidere minder digtet om, at kvinder konstant udsættes for nedvurdering og chikane, lyder det i et brev til seminariets ledelse, som avisen ”Der Tagesspiegel” har fået indsigt i.

Seminariets rektor finder dog, at digtet er ”et vellykket kunstværk” og meddeler, at ledelsen vil gøre alt for at bevare digtet på facaden.

Han får også støtte af en række museumsfolk, digtere, professorer, journalister, som kalder de studerendes feministiske ideologi for ”absurd”. Den tyske PEN-formand Regula Venske går skridtet videre og kalder en mulig fjernelse af digtet for ”barbarisk vanvid”. Hun opfordrer de studerende til at bruge deres fornuft og forstand og forsøge at værdsætte begreber som frihed og skønhed.

Se det, ifølge skolens studenterråds sexistiske digt her.

Share This