EU indleder sag mod Østrig, er EU blevet et cirkus …?

Af Michael Skovgaard

Debat: EU-kommissionen vil indlede en sag mod Østrig, da landet har overskredet grænsen for underskud på statsfinanserne med på 3 procent. Det skriver flere tyske medier. Flere andre lande overholder heller ikke reglerne – det gælder Frankrig, Italien, Ungarn, Malta, Polen, Slovakiet og Belgien.
Ifølge Maastricht-forordningen fra 2016 må et land i princippet ikke have en højere gæld en 60 procent af BNP. Stort set alle østlande overholder den grænse, mens sydeuropæiske lande som Frankrig, Italien, Spanien, Portugal og Grækenland ligger på over 100 procent og har gjort det i lang tid, uden at der reelt sker noget som helst. Tyskland ligger på 62 procent, mens Danmark er duks med blot 31 procent. Alle østlande er under grænsen bortset fra Slovenien (61 procent) og Ungarn (73 procent)
En anden regel siger, at underskuddet på statens budget ikke må forøges med mere end 3 procent, og her skrider EU ind. Østrig er ramt af recession og har nu et underskud på 4,7 procent. Nu vil regeringen så spare 54 mia. euro frem mod 2029.
Der er også indledt sag mod Polen, hvor underskuddet primært skyldes den voldsomme oprustning med 35 mia. euro svarende til 3,9 procent af BNP. Det giver Polen en førerposition i forhold til andre lande, hvoraf flere langt fra lever op til NATO‘s målsætning på 2 procent.
Så reelt bliver Polen straffet af EU for at leve op til NATO‘s mål for europæiske landes bidrag – og endda mere til. Samtidig planlægger Polen overgang til atomkraft, da landet har droppet russisk gas, hvilket er EU‘s erklærede mål. Det vil også belaste det polske budget fremover.
Nu har EU så planer om et fælles forsvarsbudget på 150 mia. euro, som åbenbart skal finansieres med de såkaldte „euro bonds“ – altså øget fælles gældsætning. Slovakiet og Ungarn stritter imod, og alternativet kan blive, at de enkelte lande selv får lov til at øge udgifter til forsvaret, som så ikke skal medregnes i reglen på 3 procent. Det kan så medføre, at de indledte sager mod de enkelte lande falder til jorden, da de igen kan komme under 3 procent.
Tyskland kan så ende som det store slagnummer i cirkus-EU. Landet har netop ophævet gældsbremsen med en pakke på 1000 mia. euro – heraf ca. halvdelen til oprustning – svarende til 25 procent af landets BNP. Hvad det så ender med, står lige nu hen i det uvisse. Tyskland er også ramt af recession og opnår næppe tilstrækkelig vækst i 2025 til at kunne overholde reglerne.