Er Lukasjenko ved at ændre strategi, når det gælder flygtningestrømmen til Europa?

Illustrationsfoto: Youtube

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Hviderusland: Noget tyder på, at Lukasjenko er ved at ændre strategi i ”hybridkrigen” over for Polen og de baltiske lande. Et indikator kan være, at der nu ikke længere udstedes visa til borgere fra Irak, Yemen, Egypten, Syrien, Nigeria og Iran i Minsk lufthavn. Det skriver det polske ugeskrift ”Do Rzeczy” (43.2021).

De mange flygtninge til EU-lande via Hviderusland er ved at være en for stor politisk belastning. De mange flygtninge og immigranter har skabt stigende frygt i den hviderussiske befolkning. De skønsmæssigt 15.000 der ønsker at passere grænserne til EU-området rører på sig, planlægger demonstrationer. Lukasjenko har ikke interesse i endnu flere konflikter internt.

Han planlægger en folkeafstemning i februar 2022 om forslaget til ny forfatning. I den forbindelse kan ventes nye demonstrationer. Lukasjenko selv bruger argumentet om flygtningenes svære ”humanitære situation” her op til vinteren. Risikoen for endnu mere COVID-19 smitte kan afgjort også spille ind. Hviderusland mangler lige nu mindst 2.000 læger og derudover meget andet personale inden for sundhedssektoren for at kunne håndtere de nye bølger COVID-19 smitte. Det er heller ikke gået upåagtet hen, at der i russiske medier, fx ”Nezavisimaja Gazeta” og blandt russiske forskere mere højlydt er argumenteret for Lukasjenko’s afgang og forandringer i Hviderusland, gerne i forståelse med Vesten.

Emnet blev berørt under Victoria Nuland’s besøg for nylig i Moskva. Den meget hårde tone over for Hviderusland fra Tyskland kan afgjort også spille en rolle. Siden august har 4.322 immigranter fra især Irak, Yemen, Syrien og Iran passeret grænsen til Tyskland. Lukasjenko ses som hovedskurken. Kort sagt, måske Lukasjenko lægger låg på flygtningestrømmen og på ”hybridkrigen”, som sagt har det skifte såvel indenrigspolitiske som udenrigspolitiske årsager. 

Share This