Er corona-skeptikere og Putin-apologeter ét fedt?

Anti-corona demonstration I Wien Foto: Bwag

Af Peter Tudvad

Debat: Nu så jeg det igen, her på Facebook, nemlig at nogen skrev, at der er “en klar sammenhæng mellem at være ‘coronaskeptiker’ og at kysse Putins højtærede bagdel”. Jeg har læst lignende adskillige gange, og selv er jeg flere gange blevet belært om, at jeg, når jeg minder om, at den brutale russiske invasion i Ukraine har en forhistorie, der også implicerer Vestens arrogance og dårskab i skikkelse af NATO’s østudvidelse, ikke bare er en Putin-apologet, men også på linje med corona-skeptikere. Nu vil jeg ganske vist nægte, at jeg skulle have skrevet så meget som ét ord til forsvar for Putin og Ruslands invation af Ukraine, men ikke desto mindre er det meget interessant at opleve, hvordan en unison krigskonsensus mandjævner alle meningsmagere, der ikke respekterer plottet: Rusland er (atter) ondskabens imperium, og Vesten er (atter) den frie verden.

Man kan nok så meget stille logi til rådighed for ukrainske flygtninge og sende penge til den øvrige nødhjælp, man er og bliver i den overvældende majoritets nivellerende perspektiv en Putin-apologet, der burde udstyres med en sølvpapirshat, så man uden videre afsløres som en fra det corona-skeptiske slæng. Og nej, her nytter det heller ikke noget at være vaccineret tre gange, man er som NATO-skeptiker også en corona-skeptiker og Putin-apologet.

Alt dette minder mig om et for mig sørgeligt syn på Markt her i Meißen for en måneds tid siden: En mandag aften, efter jeg havde været til andagt i Frauenkirche (til fordel for en ansvarlig omgang med pandemien og af hensyn til alle de mange covid-19-ramte) og dernæst hjemme for at spise, gik jeg som vanligt på kontoret for at bruge et par aftentimer på at arbejde. På vejen derned kom jeg over Markt, hvor der stod en gruppe mennesker, der gerne ville demonstrere imod de notoriske corona-skeptikere, som hver mandag aften i hundredvis går gennem Meißens gader uden maske og med højlydte paroler mod vaccinationer, tests og meget andet.

Der, på Markt, så jeg så nogle (andre) fra kirken stå med et banner fra fredsbevægelsen i 1980’ernes DDR, “Ökumenische Friedensdekade”, ligesom nogle også havde et banner med, der fejrede et jubilæum for den fredelige revolution i 1989. Men ved siden af disse bannere så man så også et med påskriften: “Nazis sind Mörder”. Jamen, det er da sandt, at nazisterne var mordere, men er denne sandhed virkelig en, der nu kan appliceres på corona-skeptikerne? Er de nu alle som én nazister, nynazister? Er de mordere? Og hvad med os NATO-skeptikere? Er vi så putinister, rødarmister, kommunister og mordere – eller i bedste fald (atter) Moskvas nyttige idioter?

Share This