EPP gruppen: Udfordringer for Donald Tusk

Donald Tusk Foto: Andrzej Barabasz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Den 20. november blev Donald Tusk i Zagreb valgt som ny leder af de europæiske kristelig-demokrater (EPP). Han afløste franskmanden Joseph Daul på posten. Det forventes at Tusk takket være sin store politiske erfaring og viden vil kunne indgive EPP mere dynamik og energi. Kort tid forinden havde han meddelt, at han ikke stiller op ved det polske præsidentvalg næste år.

Ved Europaparlamentsvalget i maj blev EPP gruppen den største enkeltgruppe med 182 sæder i parlamentet, en tilbagegang i forhold til valget i 2015. I flere lande gik partier fra EPP-gruppen tilbage. I Frankrig tog Macrons parti stemmer fra EPP partier, i Italien klarede Berlusconis parti kun med nød og næppe spærregrænsen, og i Spanien gik Folkepartiet markant tilbage. Det betyder, at den polske gruppe (Borgerplatformen og Bondepartiet PSL) nu er blevet den næststørste gruppe i EPP efter det tyske CDU/CSU med 17 medlemmer.

Viktor Orbáns parti Fidesz har 13 medlemmer, men Fidesz fik i foråret på EPP kongressen i Helsingfors sit medlemskab af EPP suspenderet. Straks efter valget som formand for de europæiske kristelig-demokrater, ikke at forveksle med gruppen i Europaparlamentet, meldte Tusk ud, at afgørelsen om Fidesz’ medlemskab af EPP efter planen vil blive taget i februar måned 2020.

Valget er ikke nemt, for udelukkes Fidesz vil EPP gruppen blive yderligere reduceret. Fidesz’ stemmer var udslagsgivende, da Ursula von der Leyen blev valgt som formand for Kommissionen. De tre seneste forpersoner for for Kommisionen, Manuel Barrosso, Jean-Claude Juncker og nu von der Leyen har alle hørt til EPP.

Som sagt af Tomasz Bielecki i ugeskriftet ”Polityika” (47.2019) står EPP og Tusk over for store udfordringer. Her og nu gælder det om at få den nye Kommission godkendt i Europaparlamentet. Derudover skal der gerne skabes samling om grundlæggende politiske værdier, kløften mellem det ”nye” og ”gamle” Europa skal nedbrydes. Dertil kommer spørgsmålet om Fidesz’ fortsatte medlemskab af EPP. Spørgsmålet om Fidesz og EPP er en del af det det ”ny” versus det ”gamle” Europa diskussionen.

Europa er stadig et delt kontinent. Ikke kun Ungarn, også Polen, Rumænien og Bulgarien er truet af sanktioner fra EU-side. Det rumænske Socialdemokrati fik også suspenderet medlemskabet af den socialistiske gruppe. Tusks forgænger på posten som EU-præsident, belgieren Herman Van Rompuy, vil komme med en indstilling om Fidesz og EPP. Den imødeses med spænding. 

Share This