Ad

Ensidig rapportering om Ungarn? Nu siger en tysk tv station undskyld. Var det en idé, at vores medier retter blikket mod sig selv?

Slotsområdet i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

Af Ota Tiefenböck

Debat: I begyndelsen af coronakrisen skrev de fleste vestlige medier, herunder danske, om lukning af det ungarske parlament og diktatoriske tilstande i Ungarn. Oplysningsforbundet DEO gik endda så langt, som i en række annoncer i danske dagblade, hvor forbundet også påpeger behovet for “samfundsdebat, fremtidstanker og kritisk folkeoplysning”, at kalde den daværende ungarske bemyndigelseslov for “Orbáns kup”. Dengang skrev jeg et debatindlæg her på Mr.East om den ensidige, mangelfulde og endda manipulerende rapportering om Ungarn i danske medier.

At rapportering om Ungarn ikke kun er mangelfuld og ensidig i Danmark, viser det seneste indslag lavet af den tyske tv-station Deutsche Welle (DW) om genopbygningen af Budapest Slot (Vajdahunyad Slot).   

Helt konkret er der tale om statsprojektet Nemzeti Hauszmann Program opkaldt efter den ungarske arkitektekt Alajos Hauszmann, som i 1891 og 1905 stod bag planerne for byggeriet af slottet, inklusive interiør. I indslaget optræder oppositionsborgmesteren i slotskvarteret Märta V. Naszályi og historikeren Krisztián Ungváry. Ifølge dem er genopbygningen ′′dårlige sociale nyheder”, fordi Orbáns regering vækker minderne om Horthy epoke og 40‘erne. 

To beboere i nabolaget, Tamás Wagner og János Marti er i klippet begge kritiske over for byggeriet. Ifølge Wagner er det spild af penge, Marti har planer om at flytte til udlandet, fordi hans jødiske kone ikke ønsker, at 40. ‘erne gentager sig igen. Udsendelsen bringer ikke den modsatte parts holdning, ikke andet end en redigeret tale fra Parlamentets formand László Köver, hvor han taler om nationalisme.

Ifølge indslaget, som findes på både engelsk og tysk, ønsker Orbáns regering byens udseende som fra 40‘erne.

Klippet blev modtaget med forargelse i Ungarn. På YouTubes både engelske og tyske udgave er der for det meste negative noter og en række vulgære kommentarer. Derudover klager Tamás Wagner over, at hans ord blev manipuleret. Til den regeringsvenlige Magyar Nemzet fortalte han, at han kun talte om den igangværende genopbygning og de trafikale problemer, det medfører. Det er også et faktum, at de fleste af de renoverede bygninger blev ødelagt af den tyske hær i 40`erne og at de fleste genopbyggede bygninger er fra 1860 til 1900, dvs. den sene Habsburg-æra. Indslaget skaber også indtryk af, at genopbygningen af bygninger skaber frygt blandt den jødiske befolkning i byen.

DW har undskyldt indslaget og den måde, hvorpå det informerede om den løbende genopbygning af Budapest Slot og omgivelserne. Efter en klage fra sammenslutningen af beboere i Budapest Slot reagerede DW-talsmand Christoph Jumpelt. Ifølge ham var den tvetydige præsentation af den historiske kontekst i rapporten ikke forsætlig. Derefter har DW placeret en undskyldning under begge videoer på Youtube: ′′Den historiske reference i denne rapport vakte bekymring hos nogle af seerne. Vi vil gerne præcisere: Nazityskland er ansvarlig for tvangstransporter og mord på hundredetusinder ungarske jøder. Vi beklager, hvis rapporten skabte et anderledes indtryk og så ensidig ud.”

Den ungarske regering er ikke tilfreds med DW`s undskyldning, siger talsmand Zoltán Kovács. Ifølge ham kan “denne halvhjertede undskyldning” accepteres, når klippet bliver fjernet.

Som nævnt i begyndelsen af denne debatindlæg, lader DW`s klip om Ungarn tankerne tilbage på Ungarns bemyndigelseslov. Jeg har nemlig ikke bemærket, at den ensidige rapportering om Ungarn dengang, rapporter om det lukkede parlament og “Orbáns kup” nogensinde er blevet korrigeret.

I den vestlige verden har vi som regel travlt med medier i andre lande og bryster os med, hvor frie og objektive medier vi selv har. Ind i mellem ville det dog nok være en god idé at rette blikket mod os selv, mod vores egne medier og mod de institutioner som kalder sig for “at arbejde for at skabe en levende og nuanceret debat” i stedet for hele tiden at kritisere andre.

Kommentarer