En “Jamaica-koalition” i Tyskland? Ikke godt nyt for Østeuropa

Bundestag Foto: Wolfgang Pehlemann

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Tyskland/Østeuropa: En “Jamaica-koalition”, et regeringssamarbejde i Tyskland mellem CDU, FDP og de Grønne, er ikke godt nyt for Tjekkiet (og for Østeuropa), skriver Blanoslav Hruska, i det tjekkiske dagblad “Pravo”.

Angela Merkels holdninger er kendte og skræmmer ikke, men hun er svækket og må derfor give indrømmelser. De Grønne slår meget hårdt på kravet om en fælles asylpolitik og tvungne flygtningekvoter og ønsker mere “solidaritet” fra østeuropæernes side.

De står for en hård kurs, når det gælder sanktioner over for Rusland, hvilket ikke er populært i Slovakiet og Ungarn og et stykke ad vejen også i Tjekkiet. De liberale (FDP) går ind for et EU i flere hastigheder, i hvert fald to (eurolande over for ikke-eurolande) , og det passer slet ikke Polen, Tjekkiet og Ungarn.

FDP har modsat de Grønne talt for at ophæve sanktionerne over for Rusland. De Grønne har også talt for en stærkere fransk-tysk akse, og det falder heller ikke i østeuropæernes smag. Og dertil kommer klimapolitikken, hvor især Tjekkiet og Polen er bekymret for, at en “Jamaica-regering” i Tyskland vil skærpe den grønne linje.

Share This