Ekstrem venstreradikal vold præger Berlin, Antifa i søgelyset hos den tyske efterretningstjeneste

Af Michael Skovgaard  

Tyskland: Under rydningen af værtshuset „Syndikat“ i bydelen Neukölln i Berlin i starten af august blev en polibetjent livsfarligt kvæstet efter angreb fra den hårde kerne af venstreekstremister. 43 betjente blev kvæstet efter indsatsen, og en betjent er i fare for at miste synet – det skriver Die Welt og flere andre tyske medier.

Demonstranterne kastede sten, flasker og fyrværkeri mod politiet. Ifølge myndighederne gik de til angreb på en enkelt betjent, åbnede hans visir med vold og knaldede en flaske i ansiget på ham. Følgerne var en brækket næse og kvæstelser på øjnene. Indtil videre er det uklart, om betjenten mister synet.

Politiet søger vidner til hændelsen og modtager gerne videooptagelser.

I alt 700 politibetjente var i aktion, da værtshuset „Syndikat“ skulle rømmes. Indehaverens lejekontrakt var opsagt for flere år siden, men denne nægtede  at forlade stedet. Aftenen før havde politiet afspærret området, men alligevel angreb horder af venstreekstreme området, satte barrikader op og satte ild til biler. 40 personer blev anholdt. Ud over de 43 kvæstede politifolk blev yderligere 29 betjente behandlet for åndedrætsbesvær som følge af gasangreb.

Episoden er ikke et enkeltstående tilfælde – nok snarere hverdagskost i Berlin, hvor det rød-grønne bystyre tøver med at fordømme voldshandlingerne. Og de er ikke kun begrænset til Berlin. En lignende episode med en livsfarligt kvæstet betjent fandt sted under urolighederne i Stuttgart for noget tid siden, og flere andre tyske storbyer har været præget af uroligheder primært foranstaltet af venstreradikale – eller Antifa-tilhængere – godt hjulpet af en broget forsamling  af migranter og folk uden opholdstilladelse i Tyskland. Det har fået AfD-politikeren Alice Weidel til at lancere begrebet „migrantifa“. 

At der er tale om en voldsom optrapning af den venstreradikale vold har „Verfassungschutz“ – det tyske svar på Politiets Efterretningstjeneste – netop bekræftet, og Antifa er nu kategoriseret som „særligt farlige“ i lighed med de højreekstremistiske grupperinger. Det nye er, at den hårde venstrefløj, som hidtil gik efter materielle skader, nu har kundgjort, at man ikke viger tilbage for livsfarlig vold og muligvis drab på politifolk, som anses for at være „hovedfjenden“ i deres ideologi. Det har fået flere kommentatorer til at pege på, at Tyskland nærmer sig en tilstand, der vækker minder om RAF (Rote Armee Fraktion) tilbage i 70‘erne.

Voldsepisoderne har også givet rystelser i politiske kredse. Saskia Esken, den ene af SPD‘s formænd, erklærede for nylig, at hun var tilhænger af Antifa, hvilket har affødt kritik og voldt partiet ganske store hovedbrud før valget af Olaf Scholz fra SPD‘s højrefløj som kanslerkandidat.

De Grønne, som lige nu er tyskernes foretrukne regeringsparti efter et kommende valg sammen med CDU, har også gjort sig bemærket. Partiets ungdomsafdeling offentliggjorde for nylig en programerklæring, som gik ud på, at politiet burde afskaffes og erstattes af socialarbejdere og andre personer, som ikke er „grundlæggende voldelige af natur“. Inspirationen til forslaget formodes at komme fra USA og Black Lives Matter. Partiets ledelse har dog forholdt sig noget tøvende indtil videre.

     

Share This