Eksperternes udsagn om Ungarn får en lykkelig afslutning, som Shakespeares skuespil

Alfred W. Elmore

Af Ota Tiefenböck

Ungarn: William Shakespeares berømte skuespil Much Ado About Nothing, på dansk Stor ståhej for ingenting, har en lykkelig afslutning. Claudio får sin Hero. Massevis af intriger og forviklinger undervejs kan ikke hindre det unge par i at sige ja til hinanden. Nogenlunde på samme måde kan man karakterisere de mange analytiker-, politiker- og ekspertudsagn i medierne om den ungarske nødretstilstand-lov.

Flere analytikere var ellers overbeviste om, at loven gav ubegrænset magt til Ungarns premierminister Viktor Orbán. Orbán ophævede ifølge dem det ungarske parlament og ville nu styre Ungarn ved hjælp af dekreter. Som en diktator. Oplysningsforbundet DEO gik endnu længere og betegnede den ungarske nødretslov som “Orbáns kup i Ungarn”. 

I dag kan de danske og europæiske analytikere og demokratiforkæmpere endelig ånde lettet op. Ungarns parlament vedtog nemlig i dag en ophævelse af landets nødretstilstand og den lovgivning der var forbundet med den under coronakrisen. Ungarn har desuden åbnet grænserne for indrejse og udrejse. 

Den ungarske nødretstilstand får således en lykkelig afslutning og analytikernes forudsigelser må betragtes som Shakespeares skuespil: Stor ståhej for ingenting.

Et kapitel i dækning af Ungarn er således afsluttet. Interessant bliver, hvad analytikernes næste emne bliver. Med et præsidentvalg i Polen, kommende EU plan til asyllovgivning og obligatoriske kvoter for omfordeling af flygtninge og migranter samt EU coronahjælpepakke, tegner der sig dog flere passende gode emner i horisonten. Til en god og professionel analyse af et af de øst- og centraleuropæiske lande.

Share This