Efter indtagelsen af Kherson, omsider udsigt til fred?

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Ukraine: USA er på det seneste blevet mere ”blød”, Europa ”afventer” og fremstår ikke enigt. Sådan lyder vurderingen i det polske medie ”onet”, når det gælder udsigt til forhandlinger om fred i Ukraine. Italien, Tyskland og Frankrig hører til ”fredslejren”. Tysklands kansler Olaf Scholz har i kølvandet på Ruslands tilbagetrækning fra Kherson i tysk TV åbent erklæret, at tiden nu er inde til at forhandle om varig fred i Ukraine. ”Høgene” i Europa afventer reaktionerne i Kiev.

Tilbagetrækning fra Kherson kan betyde, at Rusland reelt har tabt. Krim vil fortsat være på russiske hænder, og NATO optagelse af Ukraine er ikke på dagsordenen. Rusland har ændret strategi. Volodymr Zelensky er efter ønske fra USA øjensynligt indstillet på at søge en fredsløsning. Alternativet er formodentlig en langstrakt udmattelseskrig, hvor Kherson vil være en ”dødens by”.  Fiaskoen i forbindelse med tabet af byen Kharkiv ønsker Rusland ikke gentaget. Det russiske tabstal skønnes at være nået et sted mellem 70.000 og 100.000. Ukraine vil kunne indgå alliancer og aftaler med udvalgte NATO-lande. Genopbygningen vil kunne begynde.

Lige nu går omkring 90 pct. af statens indtægter til at finansiere krigen, 40 pct. af infrastrukturen skønnes at være ødelagt. Onsdag sidste uge udtalte USA’s præsident Joe Biden, at han ser frem til, at der kan opnås et kompromis. Samtidig fik Ukraine bevilget en militær hjælpepakke fra USA på 400 mio. dollar, men med begrænsninger. Langtrækkende våben, fx ATACM artilleri og ”Grey East” droner, der kan ramme langt ind i Rusland leveres ikke, da de kunne udløse en 3. verdenskrig. Vi ønsker ikke at fremstå som den, der ønsker at eskalere, siger Biden.

Flere i Bidens administration skal have undret sig over, at Biden har udtaler sig så åbent. Indenrigspolitiske forhold i USA spiller afgjort en stor rolle. Geopolitisk vil USA gerne kunne koncentrere sig mere om Asien og i den forbindelse især rivaliseringenom magten med Kina. Rusland har i øvrigt meddelt, at Genishek er Kherson regionens midlertidige hovedstad.

Share This