Duda hos Trump, samarbejdet mellem USA og Polen skal forstærkes

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Her kort før søndagens præsidentvalg har Andrzej Duda aflagt sit meget omdiskuterede besøg hos Donald Trump i det Hvide Hus. Og det skortede ikke på begejstring og smukke ord, skriver ”Rzeczpospolita” (24.6.20).

Polske soldater ”står skulder ved skulder med de amerikanske og sammen ofrer vi vores blod i kampene i Irak og Afghanistan”, lød det. Vi kan stole på USA, erklærede Duda. Og Trump svarede igen på sin karakteristiske facon. Polen er ”et strålende og smukt land, som gør et fantastisk stykke arbejde”, erklærede han.

På mødet skal underskrives to dokumenter, ét om atomkraft teknologi og en anden om 5G netværket. Polen planlægger indført atomkraft fra 2030, og værkerne vil USA gerne forberede og levere. Derudover skal Polen købe mere flydende gas (LNG) fra USA. Også det var på mødedagsordenen.

En aftale om 5G skal ses i lyset af USA’s handelskrig mod Kina. Det militære samarbejde skal udbygges, hvordan præcist står dog ikke helt klart. Trump bekræftede, at USA trækker soldater ud af Tyskland og placerer dem andre steder, nogle kommer måske til Polen.

Trump skjulte ikke sin kritik af Merkel’s Tyskland. Via Northstream I og II tilfører Tyskland Putins Rusland milliarder af dollar, udtalte han. Det er først efter at USA er blevet storeksportør af overskydende olie og gas, at der i stor målestok er rejst kritik af Northstream fra Washington.

Trump og Duda holdt et særskilt møde ”under fire øjne”. Duda bekræftede, at forholdet mellem Polen og USA er ”tættere end nogensinde” og bliver bragt op på et ”højere niveau”. Om rejsen til USA vil gavne ham ved valget på søndag, får vi at se.

Demokraterne i kongressen i USA er imod at placere flere amerikanske tropper permanent i Polen. At Duda i den grad samarbejder med Trump kan iflg. mange kommentatorer skade Polen, dersom Trump taber præsidentvalget i november, hvilket iflg. meningsmålinger i USA lige nu forekommer sandsynligt.

Share This