Det skriver europæiske medier om præsidentvalget i Polen

Illustrationsfoto: Bryantbob

Polen: De europæiske aviser er hovedsageligt kritiske i forhold til Andrzej Dudas fortsættelse på posten som Polens præsident.

“Hr. Dudas genvalg vil kun intensivere kravet (fra EU) om at knytte retsstatsbetingelserne til fremtidige udbetalinger, især med et regerende parti, der allerede signaliserer et nyt angreb på de uafhængige medier. Alligevel er virkeligheden, at der er en grænse for, hvad EU kan gøre for at lægge pres på Polen, i betragtning af at budgetbeslutningerne skal træffes enstemmigt, og at den endelige sanktion af suspension af stemmerettighederne dermed er umulig. Warszawa kan regne med støtte fra Ungarns Viktor Orbán. Bruxelles må i stedet håbe, at Polen fortsætter med at gøre, som det har gjort indtil nu, altså ikke gå ind i fuld konfrontation med sine EU-partnere, skriver The Times.

Dudas genvalg er dårlige nyheder for EU, skriver den spanske avis El País. ”Polens illiberale virkelighed giver støtte til lignende holdning i Ungarn og stimulerer lignende tendenser i andre nabolande. Valgresultatet er ikke godt for den vanskelige fase, der nu begynder, hvor de 27 EU-medlemmer skal etablere politik baseret på solidaritet som reaktion på den pandemiske krise. Den nationalistiske regering i Warszawa er kendt for sin tendens til at bruge enstemmighedsprincippet i Bruxelles som et instrument til at blokere enhver fremgang mod europæisk enhed, der ikke medfører konkrete og direkte fordele for polakkerne, skriver El Pais.

”I de næste tre år vil man ikke kunne slippe for den ‘gode forandring’, som Jarosław Kaczyński har ordineret til sine landsmænd. … Alt vil forblive muligt for ham med Duda som præsident – uden hvis underskrift ingen lov kan træde i kraft … nogle håber, at Duda vil frigøre sig fra sin skaber i sin anden valgperiode. Men ved gentagne gange at ignorere den polske forfatning i hans første embedsperiode, har præsidenten brændt for mange broer til på troværdigvis at distancere sig fra de illiberale skikker, der har gennemtrængt hans hjemland de sidste fem år, skriver Die Presse.

“Valgresultatet i Polen afslører et opdelt land, der ikke forsvarer de unge, tolerante, progressive menneskers interesser, skriver The Guardian: ”De unge i byerne stemte generelt for hr. Trzaskowski. Ligesom i nabolandet Ungarn og i det meste af Vesteuropa er de ungdommelige byer liberale. Hvis Polens opposition ønsker at få magten igen, skal den finde en måde at vinde tillid fra de lokale samfund på, der er i stand til at skabe en større økonomisk sikkerhed end den kulturelle konservatisme af PiS. Det er en opgave, der er meget kompliceret på grund af de konservative elementer og den katolske kirkes indflydelse. Men for Polens liberale skal det være en prioriteringen nu af og til den næste valg for at vende den illiberale tidevand, skriver The Guardian.

Chefredaktør for Tjekkiets største avis Dnes, Jaroslav Plesl går mod strømmen. Han mener de europæiske aviser tager fejl.

“Det mest forfærdelige ved Dudas sejr er, de forskellige analytikers ævl om at valget er demokratiets endeligt i Polen. Duda har jo netop vundet ved et demokratisk valg. Det næste valg bliver vundet af en anden. Generelt sagt er denne afskrækkelse stupid og kontraproduktiv og kun graver yderligere grøfter i samfundet, siger han.

Share This