Den store koalition er stendød
Søndagens valg til Forbundsdagen bød på de største nederlag til SPD og CDU/CSU i nyere tid
Af Michael Skovgaard
Tyskland: Med knap 33 procent til CDU/CSU og 20-21 procent til SPD fik begge de store partier det dårligste valg i nyere tid. AfD nåede op på 13 procent, men valgets egentlige sejrherre er De Grønne, som før fintællingen ligger til 9,5 procent. Dermed bliver partiet tungen på vægtskålen i en kommende Jamaica-koalition med CDU/CSU, FDP og De Grønne, som lige nu er den mest sandsynlige regering – jævnfør tidligere analyser her på Mr. East.
Efter valgresultatet udtalte Martin Schulz, at han vil råde partiledelsen til at gå i opposition og starte på en frisk. Dermed må GroKo’en betragtes som en ikke-eksisterende mulighed, medmindre partiledelsen vælger at udskifte Schulz med Hamburgs borgmester Olaf Scholz. Denne har dog også meldt ud, at SPD bør starte på en frisk.
Som ventet landede FDP på godt 10 procent, men valgets helt store overraskelse blev De Grønne, som trods dårlige meningsmålinger – helt ned til 6 procent – formåede at hale 9,5 procent hjem. Taberen er Die Linke, som ender på 8-9 procent trods meningsmålinger, som gav partiet 11 procent. En logisk antagelse er, at mange vælgere i sidste øjeblik vandrede fra Die Linke til netop De Grønne for at undgå stemmespild, i og med at Die Linke ikke havde mulighed for at indgå i et regeringssamarbejde.
Alt tegner således til en Jamaica-koalition, som dog ikke er uden knaster. FDP og De Grønne er grundlæggende uenige på mange områder, og flere iagttagere venter hårde forhandlinger i den kommende tid frem til 24. oktober, hvor den nye regering skal være på plads.
Den helt store joker i forhandlingerne bliver nok Baden-Württembergs ministerpræsident Winfried Kretschmann, som tilhører De Grønnes højrefløj. CSU i Bayern, som i øvrigt fik et skidt valgresultat, havde før valget udtalt sig positivt i forhold til en kommende Jamaica-koalition med netop Kretschmann som forhandlingspartner – en vinkel, vi også har dækket her på Mr. East i tidligere analyser og artikler.