Den seneste meningsmåling i Polen, fortsat opbakning til landets regerende parti

Formand for PiS partiet Jaroslaw Kaczynski Foto: M. A. Cholewicz

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Polen: Polen har lige nu høj inflation og mange politiske skandaler har de seneste måneder ramt regeringen, men det er at dømme efter den seneste meningsmåling ikke gået ud over opbakningen for landets regerende parti. I den seneste fra instituttet ”Pollster” står regeringskoalitionen Forenet Venstre med Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) som klart største enkeltparti til at få 36 pct. af stemmerne, hvis der var valg nu, ikke langt fra resultatet fra sidste parlamentsvalg.

Borgerkoalitionen med Donald Tusk’s Borgerplatformen som største enkeltparti står til at få 24.40 pct. og Holownia’s ”Polen 2050” til 14.25 pct. eller noget under resultatet i sidste måling. Konføderationen for Frihed og Uafhængighed får 9.14 pct, Venstreblokken bestående af partierne ”Forår”, SLD og ”Razem” (”Sammen”) til 8.27 pct. Bondepartiet PSL til 5.83. Andre partier er under spærregrænsen på 5 pct.

Mest tyder lige nu på, at den nuværende regering ikke får flertal alene og derfor må finde mindst ét støtteparti for at kunne fortsætte. Let er og bliver det bestemt heller ikke for oppositionen. Trods forsøg fra Tusk’s side er det ikke lykkedes for oppositionen, som i Ungarn, at stille op samlet ved valget og ad den vej reducere stemmespildet. Hovedproblemet er konflikterne mellem Borgerplatformen og ”Polen 2050”. Fraværet af en klart alternativ gavner kun Lov og Retfærdighedspartiet, både før og efter valget.

Meningsmåling, pct-vis fordeling

    Forenet  Højre              36.05

    Borgerkoalitionen         24.46

    ”Polen 2050”                14.25

    Konføderationen            9.14

    Venstreblokken              8.27

    Bondepartiet                   5.83

Share This