De Grønne til tops i Tyskland, men svære regeringsforhandlinger venter efter valget i september

Annalena Baerbock Foto: Heinrich-Böll-Stiftung

Af Michael Skovgaard  

Tyskland: Efter de seneste målinger står det klart, at De Grønne vil indgå i en kommende regeringskoalition, hvis tallene holder stik. Den mest sandsynlige koalition er en grøn-sort sammen med CDU/CSU, hvilket også er den regering, de fleste tyskere ønsker jævnfør flere målinger.

Den konstellation kræver dog et flertal i Forbundsdagen, som ikke kan tages for givet. Derfor kan det blive nødvendigt med en treparti-koalition med FDP som det mindste parti.

Den model var på tale for fire år siden, hvor FDP trak sig i sidste øjeblik, så den såkaldte Jamaica-koalition ikke blev til noget En af årsagerne var alt for stor politisk afstand mellem De Grønne og FDP, som reelt er to modpoler. Den grønne dagsorden er de for så vidt enige om, men på alle andre områder er der afgrundsdyb forskel. De Grønne vil hæve skatterne og indføre mere offentlig regulering samt øgede offentlige investeringer. FDP vil det stik modsatte, nemlig sænke skatterne, indføre mere personlig frihed og afskaffe det tyske bureaukrati.

FDP har dog meldt ud, at man er rede til at indgå i en regering med De Grønne og CDU/CSU. En af forudsætningerne skulle være, at Merkel var væk, hvilket nu bliver tilfældet. Desuden regerer FDP sammen med CDU i Tysklands største delstat Nordrhein-Westfalen, hvor CDU/CSU‘s nykårede kanslerkandidat Armin Laschet er ministerpræsident.

Samtidig har FDP dog udtalt, at De Grønne klart skal tilkendegive, om de vil gå til højre eller til venstre, og her har vi netop kimen til det, der kan stoppe De Grønnes himmelflugt. Nok har partitoppen udstrålet harmoni under kåringen af pragmatikeren Annalena Baerbock som kanslerkandidat, men uroen ulmer under overfladen, og partiets venstrefløj „fundi‘erne“ ønsker helt klart en rød-rød-grøn regering, hvis det kunne blive en mulighed.

Det kan det, hvis de nuværende tal holder stik, og hvis SPD skulle gå frem. Ifølge de seneste målinger kan en rød-rød-grøn mønstre 45-48 procent af vælgerskaren. I så fald vil Tyskland rykke et stort skridt mod venstre, hvor identitets- og genderpolitik vil være med til at sætte dagsordenen. Det viser erfaringer fra delstaterne Berlin, Hamburg og Bremen, som har rød-grønne lokalregeringer. 

Det betyder i praksis, at mange borgerligt-grønne vælgere, som gerne vil have De Grønne med i en regering med CDU/CSU, kan risikere at få det stik modsatte, hvis De Grønne ender med at blive det største parti i Forbundsdagen.

Så alt i alt er De Grønne måske bedst tjent med at være juniorpartner i en sort-grøn regering for at slippe for det dilemma. Mange kritikere har desuden peget på, at 40-årige Annalena Baerbock er relativt uerfaren som mulig kansler, da hun hverken har været en del af en delstatsregering eller sågar medlem af en kommunalbestyrelse.

Valgkampen frem mod september vil give et fingerpeg om, hvor troværdige De Grønne vil fremstå og hvilke garantier man vil give vælgerne – og om de garantier reelt vil være noget værd efter et muligt rødt-grønt flertal.

Share This