Dansk ikonisk plakat fra genforeningen blev genanvendt i PolenAf Jimmi Eklöv

Polen: I dag fejrer vi i hele Danmark 100 året for genforeningen af Sønderjylland. At en del af det tabte Sønderjylland kom hjem til Danmark efter en folkeafstemning i februar 1920.

Sønderjylland var ikke det eneste sted der var folkeafstemning efter første verdenskrig. I 1921 var der folkeafstemning også i Øvre Schlesien og hvorvidt regionen skulle være polsk eller tysk. Her var befolkningen også delt, og den danske forbindelse ved denne afstemning var tydelig.

Måske forsøgte man fra polsk side at gøre brug af de gode danske erfaringer fra afstemningen i Sønderjylland året før, for et lille kuriosum var, at en af de det meste berømte danske plakater fra den danske afstemning   ”Mor Tænk på Mig …Stem Dansk af Thor Bøgelund,  blev genbrugt af den polske side ved folkeafstemning i Schlesien.

Med den  helt samme tekst blot oversat til polsk  : Mor Tænk på mig. Stem på Polen. Dog tilpasset polske forhold. På den danske plakat er det en en  lyshåret dreng der står med Dannebrog , men på den polske plakat er det en pige. Hun bærer også en halskæde med indskriften IHS, som er latin og står for IESUS HOMINUM SALVATOR…( Jesus menneskehedens frelser). Det er et alment katolsk emblem som selvfølgelig viser hen til den polske identitet modsat den tyske som ofte var evangelisk. I venstre hånd har hun det nye polske republiks flag med den polske ørn.
Budskabet ellers er helt det samme: At mor skal tænke på barnets fremtid og stemme polsk.


Øvre Schlesien endte med at blive delt mellem Polen og Tyskland. I 1939 var Schlesien et af de første steder, Tyskland invaderede i Polen. Efter 1945 tilfaldt hele Schlesien, PolenShare This