Ad

Coronavirus: Kina prøver at afpresse den tyske regering

Illustrationsfoto: Scott Meltzer

Af Michael Skovgaard

Tyskland: Kina forsøger at omskrive corona-historien og har derfor henvendt sig til tyske  regeringsembedsmænd i al hemmelighed. Det skriver avisen Die Welt. Den kinesiske ambassade i Berlin har afvist beskyldningerne. Men nu har forbundsregeringen bekræftet, at disse kontaktforsøg har fundet sted – og De Grønne kritiserer Kina.

Under spørgetimen i Forbundsdagen meddelte det tyske indenrigsministerium, at kinesiske diplomater har taget kontakt til tyske embedsmænd med det formål at sprede kinesisk propaganda med hensyn til corona-pandemiens oprindelse og udbredelse.

Kontaktforsøgene skulle have til formål, at Tyskland offentligt skulle udtale sig positivt om Kinas styring af corona-krisen. Forbundsregeringen har meddelt, at man ikke agter at efterkomme Kinas ønske om et mere positivt syn på sagen. For Tyskland spiller gennemsigtighed en central rolle i bekæmpelsen af pandemien, forlyder det fra tysk side, hvilket man har tydeliggjort over for Kina.

Grundlæggende kritik af Kina har den tyske regering dog afholdt sig fra indtil videre, da man ikke ønsker at skade det strategiske partnerskab mellem Kina og Tyskland.

Det gav anledning til utilfredshed i Forbundsdagen, hvor De Grønnes ordfører for menneskerettigheder Margarete Bause kritiserede regeringen for at gå på listefødder over for Kina. Videre sagde hun, at de fleste europæiske udenrigstjenester regner Kina for et land, hvor misinformation og konspirationsteorier bruges systematisk, og forbundsregeringen burde sige tydeligt fra over for Pekings forsøg på at udøve indflydelse i Tyskland.

De Grønne har nu krævet oprettelsen af en international kommission, som skal undersøge årsagen til corona-virus og de kinesiske forsøg på at mørklægge eller forfalske information. Dertil svarede udenrigsministeriet, at man samarbejder med Kina på alle niveauer, hvad angår covid-19.

Det forlyder, at de kinesiske diplomater ikke er blevet udsat for sanktioner som følge af propagandaforsøg. Den tyske efterretningstjeneste har blot meddelt, at Kina fører „en intensiv informations- og propagandapolitik, hvad angår til corona-virus.“