Corona tvinger Polen tilbage til fortiden

Af Michael Hardenfelt

Polen: Dagens tal (torsdag): Absolut rekord. Over 34.000 nye tilfælde og 520 døde med/ af COVID-19. Hospitalerne er overbelastede, der er indsat nødhospitaler, og regeringen er i øjeblikket i gang med en pressekonference. Storcentre lukkes, lige som de har været tidligere, bortset fra fødevarebutikker og enkelte andre butikstyper. Museer lukkes igen, efter at de har været åbne i en kort periode. Kirkerne bliver ved med at være åbne hen over påske. De nye regler er gældende til 9. april. Der er indtil nu ikke nævnt noget om begrænsninger i bevægelsesfriheden. Og i øvrigt forklarede statsminister Morawiecki, at oppositionen skal lade være med at drille regeringen, for den har et hårdt arbejde med at redde liv.

Polen kæmper i øjeblikket med et COVID-højdepunkt, som er omkring samme niveau som i november, og det på trods af at omkring 3,5 millioner polakker har fået mindst første vaccine, som efter få dage beskytter mod de alvorligste følger, hvis man skulle få sygdommen. Hovedparten af de vaccinerede er ældre i risikogruppen, men på trods af dette havde vi onsdag det højeste niveau for COVID-patienter i respirator, nemlig omkring 2.500 patienter mod et højdepunkt på 2.000 i november.

Nogle kommentatorer spekulerer på, om de nye mutationer rammer yngre hårdere end tidligere, men der er indtil videre ikke klare data. Onsdagens tal er 29.978 konstaterede tilfælde og 575 døde af eller med COVID, med andre ord relativt høje dødstal, specielt set i lyset af at mange ældre er vaccineret.

Share This