Corona-dødsfald registreres som andre dødsårsager i Rusland

En forretning i Moskva Foto: Mr. Pavloff

Af Michael Skovgaard

Rusland: Antallet af corona-smittede i Rusland har nu rundet 200.000 ifølge myndighederne.  Inden for det seneste døgn har man registreret godt 11.000 nye tilfælde, så det samlede tal er oppe på godt 209.000. Det skriver Der Tagesspiegel.

Desuden er yderligere 88 døde af en infektion. Dermed er antallet oppe på 1.915. Det giver en dødelighed på under 1 procent, hvilket er meget lavere end for eksempel Tyskland, hvor tallet er cirka 4 procent.

De russiske myndigheder hævder, at de mange tests er årsagen til den lave dødelighed. Kritikere peger dog på den tvivlsomme måde, hvorpå dødsfaldene kategoriseres.

„Hvis en person dør af et hjerteanfald og samtidig har været diagnosticeret med covid-19, vil dødsårsagen blive registreret som hjerteanfald“,  sagde Sergej Timonin fra det Internationale Laboratorium for Befolkning og Sundhed i Moskva til AFP. „Med andre ord bliver ikke alle corona-dødsfald registreret som corona-dødsfald.“

Mange russere tvivler på de officielle tal, men det russiske sundhedsministerium betoner, at det lave antal døde afspejler Ruslands hurtige indsats mod pandemien. I en erklæring hedder det, at Rusland med godt 5 millioner tests er nummer to i verden efter USA.

Skønt der er tvivl om pålideligheden, foretages mange tests af private laboratorier og klinikker. Og siden slutningen af april har internetgiganten Jandex tilbudt gratis testudstyr til hjemmebrug.

„Rusland har gjort sit bedste for at forskyde pandemiens højdepunkt“, sagde virolog og regeringsrådgiver Jevgenij Timakov til Reuters. „Vi lukkede straks grænserne og indledte overvågning af smittede. Dermed vandt vi et par uger med hensyn til at isolere smittede og klargøre hospitalssenge. Og den endelige dødsrate vil nok ende med at ligge på en tredjedel af Europas.“

Share This