Civile ofre

Af Peter Tudvad

Debat: Enhver krig har civile ofre, men ikke alle krige føres så kynisk og hensynsløst som den akutte i Ukraine. Pr. 21. maj 2023 er mindst 8.895 civile ukrainere blevet dræbt. Vi kender billederne fra bomberamte sygehuse og ikke mindst massakren i Butja. Rusland skal holdes ansvarlig for disse myrderier på civilister. “RU leadership & perpetrators will be held accountable”, skrev EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitiske talskvinde Nabila Massrali i går på twitter.

Ruslands invasion af Ukraine er ulovlig og en krænkelse af folkeretten, ligegyldigt hvad der har motiveret den. Det samme var den amerikansk ledede invasion af Irak i 2003, den såkaldt tredje golfkrig. Også den kostede mange civile livet, mindst 100.000, måske adskillige gange flere. Men EU har ikke krævet, at amerikanerne sammen med deres koalition af villige lande, herunder Danmark, bliver stillet til ansvar.

Nej, two wrongs don’t make a right, men når man ser på det udefra, fra Asien, Afrika eller Sydamerika, giver det unægtelig indtryk af, at Vesten opererer med forskellige standarder alt afhængigt af, hvem der begår krigsforbrydelserne. Og derfor kan jeg ind imellem finde det noget nær kvalmende at høre og læse vestlige politikere, iagttagere, debattører og ‘eksperter’ ytre sig om det demokrati, den folkeret og de menneskerettigheder, i hvis navn vi fører vores krige – og i hvis navn vi aktuelt hjælper det betrængte og forurettede Ukraine med våben, militær knowhow, informationer, uddannelse etc. Det er alt sammen isoleret betragtet godt nok, fordi Ukraine ér blevet overfaldet af en aggressor; men hvis vi ikke forsøger at se denne konflikt med asiatiske, afrikanske og sydamerikanske øjne, forbliver vi i netop asiaternes, afrikanernes og sydamerikanernes øjne hyklere, der fortsat hytter vore egne interesser, mens vi vender det blinde øje til, når vi eller vore alliancepartnere begår forbrydelser.

Share This