Chefredaktør for Ungarns mest læste oppositions-hjemmeside fyret, medarbejderne protesterer

I juni viste Index`hjemmeside, at mediet var i fare for at miste sin redaktionelle frihed.

Ungarn: Chefredaktør for det mest læste ungarske medie Index, Szabolcs Dull, er blev fyret.  Følge formand for Index bestyrelse, László Bodolai, er årsagen, at Dull “ikke var i stand at stoppe eller kontrollere negative interne processer, der påvirker situationen på mediemarkedet.” Kritikerne mener, at fyring af Dull er politisk.

Problemerne omkring det oppositions-orienterede medie Index, som er landets største nyhedsside, begyndte i karantænetiden, hvor andelen i Indamedia som ejer Index, blev købt af forretningsmand Miklós Vaszily, som angiveligt har et godt forhold til landets regerende parti Fidesz.

Bodolai begrunder fyringen med, at medarbejderne på Index opførte sig på en måde, der forstyrrede Index ‘ forretningsmæssige udsigter og fik aktier til at falde. Her mener han formentlig bl.a. Index offentliggørelse af tilstanden af redaktionel frihed offentliggjort for en måned siden.

Szabolcs Dull siger, at Bodolai tilbød ham en “anstændig mængde penge” i bytte for tavshed og en fælles aftale om afgang. Dull accepterede det ifølge egne ord ikke. Han udsendte efter sin fyring en kort erklæring, hvor han understreger, at Ungarn har brug for medier, hvor eksterne kræfter ikke bestemmer medieindholdet eller personalets sammensætning. Han mener, at redaktionens uafhængighed nu er under pres.

At fyre Index`chefredaktør er uacceptabelt, skriver medarbejderne på Index.

“László Bodolai, har fyret chefredaktør for Index Szabolcs Dull. Denne beslutning er uacceptabel for os. Vi har i årevis gjort opmærksom på, at Index`uafhængighed har to betingelser: Ingen ekstern indflydelse på indholdet og ingen indflydelse på redaktionens sammensætning. Szabolcs Dulls fyring er en overtrædelse den anden betingelse.”

I ungarske medier spekuleres der desuden om, at fyring af Doll kan skyldes en plan om en drastisk reduktion af medarbejderstaben og udgifterne og en ændring af medarbejdernes status fra fastansatte til selvstændige freelance bidragsydere.

Viktor Orbán er siden sin overtagelse af magten i Ungarn i 2010 blevet kritiseret for styring af medierne, heriblandt ved ændring af mediernes ejerskab samt målrettet statslig annoncering i regeringsvenlige medier. ota

Share This