Centraleuropæisk indblik:Nej til EU-kvotesystem for flygtninge

Det ungarske parlament i Budapest  Foto: Ota Tiefenböck

Det ungarske parlament i Budapest Foto: Ota Tiefenböck

EU`s kvotesystem for flygtninge møder modstand i Ungarn og heller ikke i Polen er man begejstret

Søren Riishøj_2Ungarn/Polen: Ungarn har inden for det sidste års tid fået en stor tilstrømning af flygtninge. 41.000 har søgt om asyl. De fleste flygtninge er kommet fra Kosovo, men der er også kommet en del fra Syrien, der inden har passeret Tyrkiet og Bulgarien.Mange af de flygtninge, der kommer til Ungarn, ønsker at rejse videre, men Tyskland, Østrig og Frankrig kan jo en dag lukke grænsen, og da vil de formentlig blive i Ungarn.

Kun flygtninge der på overbevisende vis kan bevise, at de har været politisk forfulgte, bør kunne opnå asyl, mener man i Ungarn.

Stemningen over for flygtninge er meget negativ. Ifølge det ungarske meningsmålingsinstitut Tarki, som har studeret indvandring i mere end 20 år, er modstanden mod indvandring den højeste nogensinde.

46 procent er stærkt fjendtligt indstillede over for de ”fremmede”, samme høje niveau for modstand er kun set i Ungarn lige efter 11. september 2001.

Orbán er kommet under pres. Han har til befolkningen udsendt et spørgeskema med ledende spørgsmål om bl.a. indvandring, der klart lægger op til en hård kurs over for indvandrere. Fidesz er under stigende pres også pga. stigende opbakning til det mere ekstreme parti Jobbik, der nærmer sig Fidesz faretruende i meningsmålingerne.

At indføre et kvotesystem på for eksempel EU-plan er for Orbán en ”crazy idea”, og det synspunkt er han ikke alene om.

Polen er også helt klart imod en tvungen EU-fordelingsordning, højst en ”frivillig”. En tvungen ordning, siger polakkerne, kan kun gennemføres i enighed, hvert EU-land skal have vetoret. Et kvotesystem støttes af Tyskland, Italien og Frankrig der får flest flygtninge.

Danmark, Storbritannien og Irland er uden for systemet på grund af retsforbehold.

Share This