Centraleuropæisk indblik: Ungarn og nabostaterne

En ridestatue af den ungarske konge i den rumænske by Cluj Napoca, som har en stor ungarsk population  Foto: Ota Tiefenböck

En ridestatue af den ungarske konge Mathias Corvinus i den rumænske by Cluj Napoca, som har en stor ungarsk population Foto: Ota Tiefenböck

Ungarns forhold til nabostaterne er anspændt siden de politiske omvæltninger i 1989 og skyldes ungarske mindretal efterladt i landene efter Første Verdenskrig

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Ungarn: Ungarn har lige siden 1989 haft det svært med sine nabolande. Den første demokratisk valgte ministerpræsident Jozef Antall vakte stor opsigt, da han erklærede sig selv ministerpræsident for alle ungarere, altså også dem, der bor uden for landets grænser.

De eksisterende grænser har været til debat. Efter Første verdenskrig, ved Trianon-traktaten, mistede Ungarn store landområder, og det har været svært at acceptere.

Forholdet til nabostaterne har siden 1989 været særlig spændt i de perioder, hvor Viktor Orbán’s Fidesz har været ved magten. Lige nu er relationerne til Serbien og Slovakiet rimeligt gode, forholdet til Kroatien køligt, mens forholdet til Rumænien er rigtig skidt.

De to premierministre og fornavne-brødre, Viktor Ponta i Rumænien og Viktor Orbán i Ungarn har således aldrig mødtes officielt, og de har immervæk været ved magten i nogle år, Orbán siden 2010.

Ponta har åbent sagt, at han stadig ikke er til sinds at mødes med Orbán. En vigtig årsag til den fortsatte krise mellem de to lande er den fortsatte ungarske indblanding i interne forhold i Rumænien og især når det gælder det ungarske mindretalsparti i Rumænien, Den Demokratiske Union for Ungarere, der flere gange har været med i den rumænske regering.

Formanden for partiet var i mange år Béla Markó, men han blev i 2011 afløst af Hunor Keleman, der som Markó er forfatter. Keleman har anlagt en mere aggressiv linje og haft nære forbindelser til både Orbán og Fidesz.

Et andet stridspunkt er forholdet til Rusland. Her hører Rumænien til ”høgene”, mens Ungarn under Orbán har udvist en vis forståelse for Ruslands handlinger. Det har betydet, at Rumænien er langt mere værdsat i Washington end Ungarn.

De to landes udenrigsministre mødtes for nyligt. Det var hensigten at underskrive et memorandum om mindretalsrettigheder, men der blev ikke opnået enighed om teksten.

Attila Markó, en rumænsk-ungarsk politiker skjuler sig i Ungarn. Han kræves udleveret af den rumænske regering anklaget for korruption, men det krav er man ikke meget for at efterleve i Budapest.

Share This