Centraleuropæisk indblik: Tjekkiets opposition smuldrer

Tomio Okamura  Foto: David Sedlecky

Tomio Okamura Foto: David Sedlecky

Det tjekkiske oppositionsparti Daggry for Direkte Demokrati er præget af mangel på fælles partiprogram og sammenhold

Af Søren Riishøj, lektor for Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Tjekkiet: Den tjekkiske avis ”Mlada Fronta Dnes” (25.2.15) skriver om den dybe krise, der er opstået i Tomio Okamura’s parti-bevægelse ”Daggry for Direkte Demokrati”, der ved sidste valg overraskende, ganske som forretningsmanden Andrej Babis` parti ANO, fik pladser i parlamentet.Men det har knebet med sammenholdet. Der savnes et fælles program, og i længden kan et parti ikke overleve kun takket være én person, sådan som det hidtil har været tilfælde med Okamuras parti.

Kritikken af Okamura er taget til. Nogle har kaldt ham en ”omvandrende katastrofe” og har stillet spørgsmålstegn ved, om han overhovedet egner sig til politik?

På partiets seneste kongres for nylig besluttede ni medlemmer og 14 medlemmer af parlamentet at oprette et nyt parti. Alene det at indkalde en kongres var noget nyt, Okamura har lagt vægt på, at hans bevægelse skulle være et alternativ til partierne. Da partiet blev dannet, var der kun otte medlemmer! Kandidaterne blev hentet eller ”headhuntet” – som enkeltindivider, ikke som partiloyale.

Spørgsmålet er, om udbryderne, for eksempel Marek Cernoch, Jiri Stetina og Olga Havlova, har de kvalifikationer, og karisma, der er nødvendig for at kunne passere spærregrænsen ved næste valg. Det er ikke langt fra sikkert. Sporene fra et tidligere parti, Radek John’s ”Offentlige Anliggender” (VV) er i hvert fald skræmmende.

Share This