Centraleuropæisk indblik: Polske årsdage

Johannes Poul II under et besøg i Brasilien  Foto: José Cruz/Abr

Johannes Poul II under et besøg i Brasilien Foto: José Cruz/Abr

Polen markerer i disse dage to vigtige årsdage: 10-årsdagen for pave Johannes Paul IIs død og fem-årsdagen for Smolensk katastrofen

Af Søren Riishøj, lektor ved Statskundskab, SDU

Søren Riishøj_2Polen: I Polen betragtes Johannes Paul IIs, som fremhævet af Tomasz Dostatni i ”Gazeta Wyborcza” (28.-29.3.15) som ”en stor polak”, der igennem årene traf kontroversielle valg.

I Polen tales der ligefrem om ”JPII generationen”, for de 27 år med den polske pave havde stor indflydelse, også politisk.

Han var pave, da der var kommunisme og undtagelsestilstand i Polen og talte åbent imod autoritære system og undertrykkelsen af friheden i de kommunistiske lande og stod for ikke-vold.

Mod slutningen af sit liv var han svækket af sygdom og ikke i stand til at håndtere de skandaler, fx om pædofili, som ramte den katolske kirke hårdt.

Den anden årsdag, Smolensk katastrofen kostede den 10.april 2010 præsident Lech Kaczynski, hans kone og mere end 90 andre livet. Der er blevet offentliggjort endnu en undersøgelsesrapport, denne gang fra hærens øverste anklagemyndighed (”Naczelna Prokuratura”), hvor det endnu engang slås fast, at katastrofen ikke skyldtes et attentat eller en politisk sammensværgelse.

Den skyldtes grove fejl teknisk og med hensyn til flymandskabets uddannelse og derudover, at de russiske lufthavnsmyndigheder i Smolensk aldrig burde have tilladt flyet at lande pga. vejrforholdene.

Smolensk katastrofen sætter dog stadig dybe spor i polsk politik, også i den løbende præsidentvalgkamp, og til efteråret når der er valg til parlamentet.

Share This